Protest podrške televiziji N1 u Beogradu

Slobodni mediji “najgori su neprijatelji” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, poručeno, između ostaloga, s protesta

Protest podrške televiziji N1 u Beogradu

Grupa građana organizirala je u Beogradu ove sedmice protest nakon što je kablovski operator u većinskom vlasništvu države prekinuo emitiranje kanala N1.

– Ovdje smo da ne dozvolimo da nam uskrate gledanje i slušanje N1. Ovo je još jedan drastičan pokušaj da nam stave povez preko očiju i zapuše uši za istinito, profesionalno i objektivno informiranje – kazao je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić na protestu podrške televiziji N1 u Beogradu.

– To je napad na istinu i slobodu bez kojih nema informiranja niti dostojnog života. To je napad na javni interes. Aleksandar Vučić (predsjednik Srbije) i njegove sluge u vlasti ovim potezom pokazuju da im je cilj da državu preuzmu kao lični posjed – kazao je Čupić.

Profesorica Biološkog fakulteta Biljana Stojković izjavila je na protestu da su slobodni mediji “najgori neprijatelji” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Zamislite Srbiju u kojoj ne postoji TV N1, dnevni list Danas, nedjeljnici Vreme, NIN, gdje ne postoje istraživački portali, gdje postoje samo TV Pink, TV Happy i RTS (Radio televizija Srbije), gdje možete da čitate samo (tabloide) Informer, Alo. Baš tako živi više od polovine građana Srbije. Tu nema bijede i gladi, trovanja vazduhom, rijeka u cijevima, to je blagostanje koje nam je on (predsjednik Srbije) dao. Slobodni mediji su njegovi najgori neprijatelji – kazala je Stojković.

Novinar Filip Mladenović uime Nezavisnog udruženja novinara Srbije poručio je u obraćanju okupljenima da se u Srbiji “trideset godina nameće medijski mrak”.

– Imamo jednu slobodnu televiziju N1, jedan normalan dnevni list i tri-četiri normalna nedjeljnika i portala. Mi ne branimo ovdje samo jednu slobodnu televiziju koja je preuzela ulogu javnog medijskog servisa Srbije, branimo normalnost, solidarnost -naveo je Mladenović.

Do spora između “Telekomа” i “United Media” došlo je 18. januara kada je kablovski operator “Supernova”, dio Telekom grupe u većinskom vlasništvu države Srbije, prekinuo emitirati kanale “United Media” (između ostalih i televiziju N1), uslijed neobnavljanja ugovora koji je istekao 31. decembra 2019. godine.

Televizija N1 je u međuvremenu pokrenula kampanju “Da se vidi N1” sa zahtjevom da se program te kablovske televizije vidi u svim kablovskim sistemima uključujući i one koje kontrolira država, poput Telekoma, a u kampanju su se uključile i javne ličnosti i građani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je “očigledno da u sporu između kompanija United Media i Telekom u pitanju bio novac i ništa više”.

– Prvo su govorili da neko neće da emitira N1. Telekom je onda rekao emitirat ćemo N1 svuda, čak i tamo gdje nikada nije emitiran i to na svim mrežama. Na kraju nije do emitiranja N1 nego do para, kao i uvijek – kazao je Vučić za televiziju Prva.

Kaže da je iz političkih razloga u interesu vlasti da N1 bude emitiran svuda jer “dio ljudi uvijek mora da vidi drugu stranu da bi znao zašto nekoga voli, i zašto se zalaže da podrži neku politiku”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se u više puta povodom ovog spora i kampanje N1 optužujući tu televiziju da je poslovni spor između kablovskih operatera “Telekomа” i “United Media ” pretvorila u pitanje slobode medije i javnog interesa, a kampanju N1 nazvala “političkom”.

– U ovom trenutku ako mene pitate, od svih političkih stranaka koje su opoziciono nastrojene, ne slažu se s nama, s vladajućom koalicijom, najbolju kampanju vodi televizija N1. Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala politička stranka, koja ima dosta dobar ugao iz kojeg plasira svoju kampanju – kazala je Brnabić.

Izjavu premijerke osudilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocijenivši da je “tom izjavom premijerka grubo prekršila sva civilizirana, kulturna i demokratska pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima”.

“PoštaNET”, dio javnog preduzeća Pošta Srbije, također je 1. decembra 2019. godine prekinuo emitiranje kanala “United Media” jer je ugovor o distribuciji istekao

Misija OSCE-a u Srbiji, kako se navodi u saopćenju, pomno prati pitanje spora između kompanija “Telekom” i “Supernova” s jedne i “United Media” s druge strane i spremna je da se sastane sa svim stranama koje su “uključene kako bi od njih saznali više o izvorima njihove zabrinutosti”.

S druge strane, državni sekretar Ministarstva kulture i informiranja zadužen za medije Aleksandar Gajović nije htio da se izjašnjava o sporu dok se, kako je kazao, prethodno ne riješi pravni status televizije N1.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Sonja Gočanin

About The Author