PEĆANIN: “Zahtijevam poduzimanje svih potrebnih mjera za zaštitu fizičke sigurnosti i prava Enise Skenderagić i Filipa Andronika”

Povodom Saopćenja za javnost Nadzornog odbora i Uprave TV Sarajevo od 03.12.2018. godine, kojim se najavljuje pokretanje “hitnog postupka” za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, navoda da se “ograđuju” od sadržaja emitovanog u emisiji “Dobre vibracije”, te gostovanja umjetnika Filipa Andronika i “svih strip ilustracija prezentiranih tokom razgovora vođenog sa njim”, Senad Pećanin, advokat urednice […]

PEĆANIN: “Zahtijevam poduzimanje svih potrebnih mjera za zaštitu fizičke sigurnosti i prava Enise Skenderagić i Filipa Andronika”

Povodom Saopćenja za javnost Nadzornog odbora i Uprave TV Sarajevo od 03.12.2018. godine, kojim se najavljuje pokretanje “hitnog postupka” za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, navoda da se “ograđuju” od sadržaja emitovanog u emisiji “Dobre vibracije”, te gostovanja umjetnika Filipa Andronika i “svih strip ilustracija prezentiranih tokom razgovora vođenog sa njim”, Senad Pećanin, advokat urednice TV Sarajevo Edine Skenderagić, dostavlja medijima sljedeću izjavu:

“Upozoravam javnost i nadležne organe Kantona Sarajevo na nezakonit, neprihvatljiv i krajnje opasan pokušaj cenzuriranja i zastrašivanja novinara i urednika ovog javnog medija.

Tvrdnja da urednici  programa TV Sarajevo Upravi moraju dostavljati spisak gostiju na odobrenje, osim što je relikt totalitarnog naslijeđa, u direktnoj je suprotnosti sa Pravilnikom o radu Televizije Sarajevo. Naime, u Pravilniku o radu stoji da urednik redakcije ima “punu profesionalnu slobodu pri izboru programa, priloga i/ili emisija u nadležnosti redakcije kojom rukovodi”.

Nepotrebno i ničim izazvano izvinjenje Nadzornog odbora i Uprave TV Sarajevo porodici Izetbegović karikaturalni je dokaz profesionalne nedostojnosti i političke snishodljivosti spram vladajućih političkih struktura. Jasno je da upravljačke strukture TV Sarajevo, kao javnog medija, pozicije nisu zauzele na osnovu profesionalnih kvalifikacija, ugleda ili znanja, već upravo zahvaljujući slijepom podaništvu porodicama i strankama poput onih kojima se izvinjavaju. Osim što predstavlja grubi atak na slobodu govora, zaštićenu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljenim slobodama, te Ustavom BiH, reagiranje Nadzornog odbora i Uprave TV Sarajevo je urednicu Enisu Skendragić i umjetnika Filipa Andronika izložilo užasnim uvredama i prijetnjama po njihovu sigurnost i živote, koje već danima neprekidno primaju.

Smatram da navedena reakcija upravljačkih struktura TV Sarajevo predstavlja uvredu svih građana koji finansiraju ovu javnu televiziju. Zato od nadležnih državnih organa, a posebno novoizabranih vlasti Kantona Sarajevo, zahtijevam poduzimanje svih potrebnih mjera za zaštitu fizičke sigurnosti i prava Enise Skenderagić i Filipa Andronika, ali i prava na slobodu govora i javne medije koji će biti nezavisni od vlasti i novinarskih diletanata.”

About The Author