Australijski mediji mogu biti tuženi zbog komentara na društvenim mrežama

U presudi se navodi da su, stvarajući javnu Facebook stranicu i postavljajući tamo vijesti, mediji olakšali, ohrabrili i time pomogli objavljivanje komentara korisnika

Australijski mediji mogu biti tuženi zbog komentara na društvenim mrežama

Australske novinske kuće mogu se smatrati odgovornima za klevetničke komentare koje čitatelji objavljuju na postovima na društvenim mrežama, rezultat je odluke koju je u srijedu donio Vrhovni sud Australije.

Ova značajna presuda mogla bi imati široke implikacije na način na koji australske novinske organizacije i drugi koriste društvene medije.

Do toga dolazi nakon što je bivši zatvorenik tinejdžer tužio medijske kompanije zbog komentara na Facebooku objavljenih ispod članaka o njegovom maltretiranju u pritvoru.

Stručnjaci kažu da bi ova odluka mogla imati posljedice za svakoga s velikim brojem pratitelja na internetu, a ne samo za izdavače vijesti.

Prva ovakva presuda na svijetu također bi mogla utjecati na slučajeve klevete na globalnom nivou.

U TV prilogu objavljenom 2016. godine razotkriveno je okrutno postupanje prema 17-godišnjem Dylanu Volleru u pritvoru za mlade. Šokantne slike na kojima se vidi da je on prikovan za stolicu izazvale su nacionalno negodovanje što je dovelo do istrage o zlostavljanju zatvorenika.

O tome je bilo opsežno izvještavanje u medijima, uključujući i članke koje su izdavači podijelili na Facebooku. Mnogi su korisnici komentirali postove na Facebooku o Volleru, koji je pušten iz pritvora početkom 2017. godine.

Kasnije te godine, Voller je tužio je Sydney Morning Herald – sada u vlasništvu Nine Entertainment – i News Corp The Australian te Sky News Australia zbog dopuštanja komentara za koje je rekao da su klevetnički.

Tokom četverogodišnje pravne bitke, medijske kompanije su tvrdile da nisu odgovorne jer se ne mogu smatrati izdavačima komentara svojih čitatelja, ali njihove argumente odbio je Sud Novog Južnog Walesa 2019. godine.

Medijske kompanije potom su se žalile Vrhovnom sudu Australije, koji je u srijedu, 8. septembra, potvrdio prethodnu presudu.

U presudi se navodi da su, stvarajući javnu Facebook stranicu i postavljajući tamo vijesti, mediji “olakšali, ohrabrili i time pomogli objavljivanje” komentara korisnika. To ih je “učinilo izdavačima tih komentara”, kaže se u presudi.

Voller će sada moći svoju tvrdnju o kleveti usmjeriti protiv medijskih divova.

Pravni tim Vollera nazvao je to “historijskim korakom” za zaštitu pojedinaca od “neometanih napada na društvenim mrežama”.

– Ova odluka je odgovornost stavila tamo gdje bi trebala biti; medijskim kompanijama s ogromnim resursima koje mogu nadzirati komentare u okolnostima u kojima znaju da postoji velika vjerojatnost da će pojedinac biti oklevetan – kazali su njegovi advokati.

No, mediji su izrazili zabrinutost zbog opsega novog presedana u zemlji s već restriktivnim zakonima o kleveti.

– Očigledno je da smo razočarani ishodom jer će imati posljedice za ono što ćemo u budućnosti moći objavljivati na društvenim mrežama – kazao je glasnogovornik Nine Entertainmenta.

Neke medijske grupe, uključujući nacionalnu televiziju ABC, već su testirale Facebook funkciju koja automatski isključuje komentare na postove.

Pravni stručnjaci kažu da ova odluka također otvara šira pitanja o online odgovornosti za pojedince i kompanije.

Slučaj će imati uticaja i u drugim globalnim jurisdikcijama, smatra profesorica prava na Univerzitetu u Sydneyu Barbara McDonald.

– To je iznimno važna odluka za svakoga – ne odnosi se samo na velike medijske grupe. Vrhovni sud u ovom slučaju odlučio je da ćete, ako ste vlasnik stranice na Facebooku, biti tretirani kao izdavač, iako komentare tamo stavlja treća osoba – pojasnila je.

No, navela je da će popularnost tih naloga na društvenim mrežama najvjerovatnije uticati na pravne posljedice, ali preostaje još načina za pravnu odbranu, zaključila je.

Izvor: BBC

About The Author