Gašenje analognih predajnika ne smije ugroziti slobodu medija i pluralizam informacija

BiH je izdvojila više od 30 miliona KM za digitalizaciju,a li ta sredstva ne smiju biti iskorištena za gašenje medija čije uređivačke politike nisu po volji vladajućih partija

Gašenje analognih predajnika ne smije ugroziti slobodu medija i pluralizam informacija

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Regulatornu  agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) da preispita svoju odluku i dosadašnji tok gašenja 171 analognog predajnika u BiH, koje su javne i komercijalne TV stanice koristile za distribuciju svoga signala, te širenje informativnih i drugih sadržaja do bosanskohercegovačkih građana.

Činjenica da bi 26 javnih i komercijalnih TV stanica do kraja 2021. godine moglo ostati bez mogućnosti emitiranja programa u značajnom dijelu BiH predstavlja nedopustiv atak na slobodu informiranja i pravo građana da informacije dobijaju iz različitih i nezavisnih izvora informacija.

Upravni odbor ne dovodi u pitanje utemeljenost odluke RAK-a da, zbog poštivanja međunarodnih standarda i zahtjeva regulatora iz Hrvatske, zatraži od domaćih televizijskih stanica gašenje analognih predajnika koji ometaju uvođenje 5G mreže u susjednoj državi.

Pohvalno je i to što je RAK na vrijeme upoznao sve TV stanice o posljedicama koje mogu nastupiti nakon gašenja analognih predajnika, ali nameće se pitanje koja su alternativna rješenja data TV stanicama  kako bi se osiguralo njihovo nesmetano funkcioniranje i nakon gašenja analognih predajnika.

Stoga su upitali RAK, članove Vijeća i direktora Draška Milinovića da li su poduzeli sve mjere da se u proces gašenja analognih predajnika ide na objektivan, transparentan i pošten način, koji neće ugroziti medijske slobode i pravo građana na infomiranje.

Podsjećaju da BiH kasni s procesom digitalizacije gotovo deceniju i da je jedina država regiona koja nije u potpunosti prešla na digitalno emitiranje, iako je rok za to istekao sredinom 2015. godine.

Za ove svrhe država je izdvojila više od 30 miliona KM te se nikako ne bi smjelo desiti da ta sredstva sada budu iskorištena za “gašenje” medija čije uređivačke politike nisu po volji vladajućih političkih partija i njihovih lidera.

– Nije bez značaja ni podatak da su evropske države i države okruženja, s regulatorima na čelu, obavezale javne servise da osiguraju prelazak na digitalno emitiranje i distribuciju signala za sve TV stanice pod jednakim uvjetima i s javno dostupnim kriterijima – navode.

Upravni odbor BH novinara zatražio je isti takav pristup i za TV stanice u Bosni i Hercegovini, za šta su direktno odgovorni javni servisi – RTRS i BHRT, kao i Regulatorna agencija za komunikacije, koja snosi najveću odgovornost za objektivnost i apolitičnost dodjele prostora u digitalnim MUX-ovima za bh. elektronske medije.

About The Author