Protest protiv nasilja ispred TV Pink u Beogradu

Organizatori protesta traže i smjenu Vijeća REM-a i gašenje štampanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje

Protest protiv nasilja ispred TV Pink u Beogradu
Foto: Pink Rijaliti

Okupljanje ispred televizije Pink u Beogradu obilježilo je deveti protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu. Više hiljada građana prošetalo je do ove televizije gdje ih je vlasnik Željko Mitrović dočekao uz raširenu zastavu Srbije i jako osiguranje.

Oduzimanje nacionalne frekvencije ovoj privatnoj televiziji zbog, kako organizatori protesta kažu, promoviranja nasilja je jedan od zahtjeva od početka protesta.

Oni također traže oduzimanje nacionalne frekvencije i privatnoj televiziji “Hepi”, kao i hitno ukidanje programa koji “promoviraju nasilje, nemoral i agresiju”, poput reality programa. Učesnici protesta zadržali su se ispred zgrade televizije oko sat vremena uz skandiranje “Izlazite napolje”.

Protesti “Srbija protiv nasilja” se, na poziv dijela opozicionih stranaka, organiziraju se jednom sedmično već gotovo dva mjeseca i predstavljaju reakciju građana i dijela opozicije na odgovor države nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja.

Devetoro djece i radnik osiguranja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Narodni poslanik opozicione grupe “Moramo – Zajedno”, Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je uoči protesta da građani žele mirno da prošetaju do te televizije a ne da je “ruše”.

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović je na Twitteru uoči protesta napisao da uređivanje programa “ne može biti tema”, jer program Pinka “ne uređuje ulica”.

– Ako je bilo šta sporno programski, Republika Srbija ima institucije koje bi me svakako upozorile na bilo koju nepravilnost koja je u sukobu sa postojećim zakonima i propisima – napisao je, između ostalog, Mitrović.

Inače, Mitrović je 25. maja rekao da će u narednih deset dana ukinuti reality program “Zadruga” na toj televiziji, na preporuku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, on je mjesec dana kasnije najavio novu sezonu tog programa na kojem se gotovo svakodnevno emitiraju scene nasilja i govor mržnje.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je zamolio Mitrovića da ukine taj program, a potom je premijerka Srbije Ana Brnabić kazala da je ‘Pink’ ukinuo emisiju “Zadruga”.

Organizatori protesta traže i smjenu Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Okupljanja je bilo u Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Subotici, Novom Sadu i još u oko deset gradova širom Srbije.

Izvor: RSE

About The Author