APPLE, FACEBOOK, YOUTUBE UKIDAJU SADRŽAJE TEORETIČARA ZAVJERE

Nekoliko velikih kompanija objavilo je da će ukloniti ili obustaviti distribuciju sadržaja ultradesničarskog medija ”Infowars” čiji je osnivač teoretičar zavjera Alex Jones. Apple je saopćio da je uklonio podcaste “Infowarsa” iz svoje “iTunes” elektronske prodavnice i aplikacija za podcaste. “Autori i proizvođači sadržaja moraju poštovati naša pravila koja su veoma jasna, jer želimo da naši […]

APPLE, FACEBOOK, YOUTUBE UKIDAJU SADRŽAJE TEORETIČARA ZAVJERE

Nekoliko velikih kompanija objavilo je da će ukloniti ili obustaviti distribuciju sadržaja ultradesničarskog medija ”Infowars” čiji je osnivač teoretičar zavjera Alex Jones.

Apple je saopćio da je uklonio podcaste “Infowarsa” iz svoje “iTunes” elektronske prodavnice i aplikacija za podcaste.

“Autori i proizvođači sadržaja moraju poštovati naša pravila koja su veoma jasna, jer želimo da naši korisnici budu sigurni”, navodi se u saopćenju Applea.

Facebook je također ukinuo naloge Alex Jonesa, osnivača “Infowarsa”.

Jonesova retorika prema transrodnim osobama i muslimanima je također bila zapaljiva, što je jedan od razloga zbog kojih je Facebook uklonio njegove sadržaje, prenosi Glas Amerike.

“Svi trebaju imati pravo da izraze mišljenje, ali također želimo da svi korisnici Facebooka budu sigurni. Zbog toga moramo ukinuti sve sadržaje koji nisu u skladu sa našim pravilima, uključujući govor mržnje i ponižavanje drugih”, saopćeno je iz Facebooka.

Osnivač “Infowarsa” Alex Jones je stekao slavu uz pomoć teorija zavjere koje propagira, uključujući i one da su napad 11. septembra i masovno ubojstvo u osnovnoj školi “Sandy Hook” u Connecticutu lažni, odnosno da ih je izrežirala američka vlada.

Roditelji ubijene djece iz škole “Sandy Hook” su ga, zbog tih tvrdnji, tužili za klevetu.

YouTube je također ukinuo kanal Alexa Jonesa, koji je pratilo 2,4 miliona ljudi.

cenzolovka.rs

About The Author