Da li su nam bitnije košarkašice BiH i SFF od Marinka Čavare?

Protekle sedmice saznali smo kako je lako prebacivati odgovornost na drugoga kad vas prozove visoki predstavnik, otkud nam u izmjenama Izbornog zakona Izrael i Iran i zašto su važni detalji sa Sarajevo Film Festivala

Da li su nam bitnije košarkašice BiH i SFF od Marinka Čavare?

 

BHT1: Muke s predsjednikom FBiH

  1. – 14. august 2022.

ČAVARA I OSTALI VS. SCHMIDT: I BHT1 prati dešavanja nastala nakon upozorenja visokog predstavnika da čelnici FBiH imenuju sudije u Ustavni sud FBiH. Prenose se stavovi, odricanja krivice, donose reakcije potpredsjednika FBiH koji ne žele da ih se stavlja u ravan s predsjednikom Federacije. Donosi se i podkontekst ovakve situacije, kako je veliki broj predmeta na čekanju na Ustavnom sudu BiH te da, ako ne dođe do imenovanja sudije, dolazi do velikog problema – nedostaju četiri suca, a neki od postojećih uskoro idu u penziju. BHT1 kao i FTV donosi izvještaj o CIK-ovom kažnjavanju izbornih nepravilnosti, te kako je uočen čak 191 slučaj, od čega se 147 odnosi na preuranjenu izbornu kampanju.

IZRAEL, IRAN, BiH: Ministrica Bisera Turković uputila demarš ambasadi i MVP-u Izraela, njezin zamjenik, kadar HDZ-a, kazao kako njezin stav ne odražava i stav države, a Milorad Dodik prokomentarisao da Turković neustavnim ponašanjem urušava ugled BiH na međunarodnoj sceni. Zašto nismo dobili cjelovitu priču koja osvjetljava ovaj slučaj, javni interes, ugled države, koncept po kojem svi djeluju iz vlastitih stranaka, a ne iz institucija?

SLUČAJ ANDREA DORIĆ: Andrea Dorić, članica Socijalističke partije, potvrdila je javno da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršne direktorice „Puteva Republike Srpske“ i članice UO Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), što je uredništvo BHT-a odlučilo popratiti prilogom propitivanja da li je Andrea ispala poštena pa priznala, te šta su nam pokazale reakcije na njezino priznanje. Zaključak je da odavno ne živimo u društvu koje počiva na principu odgovornosti i kompetentnosti, te da ga valja popravljati, ali se ne čuditi ovakvim izjavama.

POLJOPRIVREDNICI I JESENJA SJETVA: BHT1 dosljedno prati dešavanja u poljoprivredi i probleme zbog nedostatka sistemske podrške. Ovaj put se propituje nedostatak sredstava za jesenju sjetvu, nabavka repromaterijala, činjenica da matematika nije na strani stočara i poljoprivrednika, te da je prinos kukuruza umanjen zbog suše. Nastavlja se pratiti borba s požarima, koji su manjeg intenziteta, ali i dalje prisutni u Hercegovini, te višemilionskim štetama uzrokovanim vatrenom stihijom.

Ocjena 5

 

FTV: Narodne kuhinje u borbi protiv gladi

  1. – 14. august 2022.

IGRE S IMENOVANJIMA SUDIJA: Ne nedostaje događaja za udarne minute u Dnevniku, uprkos mjesecu u godini kad su kolektivni godišnji odmori i odmori generalno na snazi. Sedmicu su obilježile pismene prepirke između čelnih ljudi Federacije BiH Marinka Čavare i njegovih zamjenika Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović, nakon što ih je visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao na odgovornost zatraživši hitno imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu FBiH. Na FTV-u dobro prate sva dešavanja, te dosljedno prikazuju prebacivanje krivice, prepoznaju negiranje odgovornosti i političku igru koja štiti samo stranačke interese, istovremeno dozvolivši i političkim analitičarima da propituju Schimdtovu odluku da u isti koš strpa i Čavaru i njegove zamjenike. Naglašava se kako je od optuženog do žrtve put kratak. Navode se primjeri kako su se dosad odvijale stvari s vitalnim nacionalnim interesom, te kako je Klub Hrvata potegao ovu kartu na pokušaj uvođenja većih poreza kladionicama u FBiH, od kojih su većina u vlasništvu Hrvata.

KO VODI BORBU PROTIV SIROMAŠTVA? Uredništvo FTV-a pravi odličan presjek stanja države kroz prizmu javnih kuhinja, dobijamo porazne statistike: 260 javnih kuhinja i 17.000 osoba koje se hrane upravo u njima. Inicijativa Fondacije Mozaik o ukidanju PDV-a na doniranu hranu kojoj istječe rok umnogome bi doprinijela poboljšanju rada i većoj efikasnosti, ali Vijeće ministara BiH nije dosad pokazalo volju da omogući provođenje ove inicijative. Nadležni su na kolektivnom godišnjem odmoru. Istovremeno, slijedi i priča kako je 654.000 KM izdvojeno iz federalnog budžeta za projekte u RS-u i kako su sredstva usmjerena za poduzetnike u manjem bh. entitetu koji nisu među prioritetima vlasti u RS-u. Slijede izjave raznih poduzetnika iz Banje Luke, Prijedora, Doboja… koji svjedoče kako nemaju podršku, ali je tu i izjava Edina Ramića, federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, pa je nedostajalo pitanje da li se radi o istinskom prepoznavanju nevolja s kojima se suočavaju poduzetnici, mahom povratnici, ili još jedna prilika za predizbornu promociju.

IZBORNI ZAKON: Ima li volje za izmjene Izbornog zakona BiH? Ko pregovara i zašto niko? Ostao je samo rok od šest sedmica, koliko je Schmidt dao domaćim liderima da dogovore izmjene – da posao urade sami. Kako sada stvari stoje, sve će ostati na ovome. FTV nudi kontekst, uključuje različite aktere sa političke scene, rasvjetljava izjave koje su uglavnom deklarativne, donose mišljenja kako Schmidt posao nije završio, odlučio se za kozmetičke izmjene…

ZAŠTO JE IZRAELU BITAN IZBORNI ZAKON U BiH? I kao da nam nisu dovoljna regionalna miješanja u unutrašnje stvari BiH, sad su se uključili i nešto udaljeniji državni faktori. Verbalni rat Izraela i Irana zbog Izbornog zakona naše zemlje. Iranski i izraelski ambasadori na društvenim mrežama sukobili su se oko bh. izbornog zakona. Izrael je iskazao, preko ambasade u Tirani, stav kako podržava njegove izmjene, ostavivši prostora za zaključak kako je na strani HDZ-a, a reakcija ambasadora Irana kako Izrael nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu BiH samo je bila jedna u nizu onih koje su uslijedile. Izraelsko miješanje u unutrašnje stvari BiH, posebno u Izborni zakon, nagnalo je uredništvo da napravi odličan prilog o neusaglašenom djelovanju našeg Ministarstva vanjskih poslova, ne samo na ovom primjeru već i decenijama ranije, navode se izjave bivših diplomata, profesora međunarodnog prava, koji odreda govore kako država skupo plaća činjenicu da se brukamo na međunarodnoj sceni te kako se vanjska politika usaglašava na privatnim sijelima, umjesto u institucijama. Dobro praćenje dešavanja oko ovog slučaja na FTV-u.

Ocjena 8

Izdvajamo

Reporterka FTV-a Valerija Bago iz Mostara donosi priču o osobama s invaliditetom (OSI) koje traže prilike, mogućnosti zaposlenja, da ih se prepozna kao korisne članove društva, da ih sistem smatra ravnopravnim – prolaze obuke, radno se osposobljavaju. Odličan primjer kako javni servis može propitivati nedostatak sistemske podrške, doprinijeti vidljivosti jednog udruženja OSI, u ovom slučaju radi se o Udruženju Sunce Mostar, te se prenose riječi njegove direktorice Erne Topuz kako su OSI korisni članovi zajednice, izrađuju mala umjetnička djela, suvenire i prodaju ih u kiosku. „Vrlo malo vlasnika firmi se odlučuje da zaposli osobu s invaliditetom, lakše im je dati hediju nego da se pozabave osobama s invaliditetom.“

KOMPARATIVNA ANALIZA

Sarajevo Film Festival je zasluženo preuzimao sve više sadržaja u dnevnicima oba servisa kako se bližio kraj sedmice i početak ove filmske smotre. Gledateljima su zorno, kako gostovanjima uživo tako i prikazima nadolazećih filmskih sadržaja, prezentirani svi važni detalji ove važne kulturne manifestacije, te je posebno – i na BHT-u i na FTV-u – dat prostor domaćim autorskim timovima. BHT je bolje reagovala na film o Emeriku Blumu, nedovršeni dokumentarac Jasmile Žbanić, prikazan noć prije početka SFF-a, te je ukazan značaj bilježenja na velikom platnu života i karijere ovog osnivača Energoinvesta i svega što je uslijedilo poslije u njegovom razvojnom putu.

Ispraćeni su i događaji poput činjenice da bh. košarkašice, ipak, putuju na Svjetsko prvenstvo u Australiju i da je Kanton Sarajevo osigurao novac u posljednji tren. Intervencija Kantona Sarajevo nije rješenje, zaključuje se u prilozima, te navodi kako godinama sportisti čekaju sistemsko rješenje, ilustrira se to i uspjesima Lane Pudar te navodi i primjer plivačice Amine Kajtaz, koja se upisala u reprezentaciju Hrvatske, godinama čekajući da država riješi pitanje podrške sportu.

 

Plus sedmice

BHT1 

Reporterka Dijana Vrhovac istraživala je kako će završiti slučaj ostavljenog roka domaćim političarima da nastave izmjene Izbornog zakona koje je započeo visoki predstavnik. Dobro postavljen prilog, istaknuto kako vrijeme curi, te donesena mišljenja da kvalitetne izmjene Izbornog zakona ugrožavaju političare.

FTV

Odličan prilog o tome kako je u proteklih 16 godina (zaključno sa 2021) 336 miliona KM izdvojeno iz državnih budžeta za kampanju političkih stranaka, propitivanje u prilogu je također na mjestu; daju nam se stavovi iz nevladinog sektora o tome kako su sredstva kojima raspolažu stranke daleko veća. Iz Transparency Internationala upozoravaju kako stranke prikazuju prihode iz budžeta, dok donacije privatnih preduzeća prijavljuju sve manje i manje. Opravdano se postavlja i pitanje zašto građani finansiraju djelovanje političkih stranaka iz budžeta, te se donosi i stav kako bi ukidanje ovih sredstava najviše osjetile manje stranke, ponovno se govori o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, odnosno, pitanju zloupotrebe javnih sredstava. Primjerice, kako predstavnici izvršne vlasti istim autom idu i na funkcionerski zadatak i u izbornu kampanju.

 

Minus sedmice

BHT1

Zašto tek u 21. minuti Dnevnika na BHT-u saznajemo kako je uhapšen Nedeljko Lubura, visokorangirani inspektor u MUP-u RS-a. I pride dobijamo samo suhoparni policijski izvještaj, bez uredničke intervencije kojom bismo saznali za šta se Lubura konkretno tereti i kako na ovakvo hapšenje reaguju u instituciji u kojoj je radio.

FTV

Akcija protiv trgovaca narkoticima u BiH. Među uhapšenim i uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Granične policije BiH. O ovoj vijesti su na FTV-u mogli dodati puno više informacija, a ne samo službene izjave.

 

About The Author