RTRS I BNTV: Medijske manipulacije nakon ubistava u Beogradu

Vodeće TV stanice u Republici Srpskoj ili nisu dorasle izazovima kakvi su beogradski masakri, ili je poriv za manipulacijom i političkom poslušnošću jači od bilo kakve tragedije

RTRS I BNTV: Medijske manipulacije nakon ubistava u Beogradu

 

RTRS: Mi prešućujemo

  1. – 8. maj 2023.

 

VELIKA TRAGEDIJA: Višestruka ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja je počinio njen učenik trećeg maja, a potom i masovna ubistva u selima oko Mladenovca bila su centralna tema dnevnika u nedjelji iza nas.

Kao da obje tragedije u kojima je život izgubilo 19 lica nisu bile dovoljne, u prvim izvještajima podvlači se da je riječ o „krvavom piru“, „krvavom pohodu“, te da  „agresivno informatičko okruženje ugrožava sigurnost djece“. U potrazi za odgovorom šta je, prije svega, dječaka iz Beograda nagnalo da ubije školske drugarice i drugove i zaštitara, RTRS je prostor krajnje neselektivno ustupio svima koji su o ovoj temi željeli govoriti, čime se ionako uznemirena javnost dodatno dovodila u stanje stresa.

I krajnje nepotrebno i neukusno naglašavanje „podrške bratskom narodu Srbije“, tim prije jer zbog tragedija koje su pogodile Srbiju, podrška je, očekivano, stizala iz brojnih država. Istovremeno, prešućeno je da su ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović četvrtog maja bili u Beogradu kako bi odali počast ubijenim učenicima i zaštitaru te se sastali s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

VOJNA PARADA I INTERPRETACIJE: Rusija će 9. maja vojnom paradom obilježiti Dan pobjede nad fašizmom, u toku druge godine ruske agresije na Ukrajinu. Ali u interpretaciji koju donosi javni servis RS-a, „proslava se dešava kada se Rusija susreće sa istim prijetnjama kao u Drugom svjetskom ratu“. Nakon hvalospjeva reportera iz Moskve vojnoj snazi Rusije, tek spominjanje da će u Ukrajini istog dana biti obilježen Dan Evrope.

Istim povodom navedena je i čestitka predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović građanima „RS-a i Bosne i Hercegovine“!?

KRAH VLADE I INFORMATIVNA ŠUTNJA: Gledatelji Dnevnika šestog maja nisu informisani o tome da Vlada RS nije na Banjalučkoj berzi uspjela prodati planirani iznos obveznica. Nisu ni ovom prilikom, kao ni ranije, upoznati s tim da se zaduživanjem na tržištu kapitala osigurava tekuća budžetska likvidnost ovog bh. entiteta.

Ocjena: 1

 

BNTV: Neprimjeren propust

  1. – 8. maj 2023

NEPOTREBNI SENZACIONALIZAM: Uredništvo Dnevnika načinilo je trećeg maja krajnje ozbiljan i neprimjeren propust objavljivanjem imena dječaka koji je izvršio masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. S imenom trinaestogodišnjaka izašao je prvo predstavnik policije, no to ni na koji način nije opravdanje da se imenom počinioca te njegovog oca  izlazi u javnost u tako delikatnoj situaciji. Iako se ne samo u danu ovih ubistava nego i nakon toga spekulisalo o motivima počinitelja, prenošenje neprovjerenih tvrdnji da je dječak bio žrtva vršnjačkog nasilja, pod utjecajem narkotika ili neopravdane jedinice iz istorije samo je nepotrebni, tabloidni senzacionalizam.

POZITIVAN PRIMJER: Iz niza izvještaja o ubistvima u Beogradu, a potom i u selima oko Mladenovca, koja su potresla ne samo Srbiju nego i region, kao i razlozima zbog kojih se akumulira agresija među mladima, izdvajamo i jedan pozitivan primjer. Riječ je o analizi Željka Raljića o tome koliko neprimjeren jezik visokih političkih zvaničnika i prijetnje koje javno upućuju neistomišljenicima doprinose da javnost takvu vrstu ponašanja smatra prihvatljivom. Za razliku od RTRS-a, novinari BNTV-a gledatelje su informisali i o javnom nezadovoljstvu prosvjetnih radnika položajem u Srbiji te štrajkom profesora srednjih škola u Beogradu.

GRAĐANI I MIŠLJENJE: Dan slobode medija, koji je obilježen trećeg maja, bio je još jedan povod da se skrene pažnja na položaj medijske zajednice u BiH i poražavajući podatak da čak 74 posto građana u našoj zemlji napade na novinare smatra opravdanim. O ovom pitanju novinari su se bavili i petog maja, kada je održana prva javna rasprava o izmjenama Krivičnog zakonika kojim se u RS predviđa vraćanje verbalnog delikta. I dok RTRS nijednom riječju nije spomenuo ovu javnu raspravu, gledatelji BNTV-a upoznati su s tim da je većina novinara iz RS-a odbila u njoj učestvovati, da su Vladu RS ponovo pozvali da zakon  povuče iz procedure i javno izrazili svoj protest u i ispred Narodne skupštine RS.

Izdvojeno

U nekoliko smo navrata u našim analizama navodili da novinari Dnevnika bespotrebno eksploatišu jednog ekonomskog eksperta, stvarajući u javnosti dojam da niko drugi ili ne zna ili nije spreman govoriti o nizu pitanja iz određene oblasti. Sada sve češće bilježimo istu praksu kada su u pitanju sugovornici koji komentarišu politička pitanja u RS-u. Ako su određeni ljudi ili uvijek dostupni za komentare ili novinari idu linijom manjeg otpora te ih konstantno pitaju za mišljenje, smatramo da bi više stavova o nekim temama doprinijelo kvaliteti sadržaja koji se gledateljima prezentiraju.

Ocjena: 2

Dan žalosti

Uvriježeni narativ koji su nametnule političke elite iz Republike Srpske po kojem se ne izgovara ime Bosne i Herecegovine čak ni u vremenskoj prognozi, nije na RTRS-u i BNTV-u promijenjen čak ni povodom teške tragedije u Srbiji. Te je u izvještajima obje medijske kuće jasno naglašeno da je peti maj proglašen danom žalosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema o sudbini Javnog preduzeća Željeznice RS. Ova kompanija koja je u procesu restrukturiranja od 2017. godine, koje se provodi uz kredit Svjetske banke, unatoč smanjenju broja zaposlenih i dalje akumulira gubitke, a poznavaoci prilika, ekonomski eksperti i predstavnici sindikata upozoravaju da je predviđena nova unutrašnja struktura ovog javnog preduzeća uvod u privatizaciju.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj povodom Međunarodnog dana slobode medija u kojem je fokus stavljen na tezu da „profesija ne smije biti zloupotrijebljena“, te kako se na tome i bazira školovanje budućih novinara na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Potom se navodi da je Društvo novinara BiH tim povodom organizovalo razgovor o izmjenama Krivičnog zakonika RS koji predviđa kriminalizaciju klevete. Puštaju se i izjave ambasadora SAD-a u BiH i šefa Misije OSCE-a u našoj državi te „poentira“ kako su,  dok kritikuju uvođenje verbalnog delikta, „zaboravili da su ruskim novinarima zabranili ulazak u SAD i gdje je tu sloboda medija“.

BNTV

Kao da tragedija izazvana ubistvima zaštitara i osmero učenika u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ sama po sebi nije dovoljna, mediji se nisu mogli suzdržati od objavljivanja mišljenja teoretičara zavjere. Takve tvrdnje, ničim argumentovane, samo doprinose dodatnom uznemiravanju javnosti, ali senzacionalizam je izgleda bitniji od svega drugog. Kao jedan od najdrastičnijih primjera izdvajamo tvrdnje koje je odvjetnica Zora Dobričanin Nikodinović iznijela na TV Tanjugu, a koje su emitovane u Dnevniku 7. maja. Ona je ustvrdila da su ubistva učenika teroristički čin „iza kojeg stoji ozbiljna agencija“. Koja to „agencija“, Dobričanin Nikodinović nije navela, ali je krajnje teatralno, uz neprimjerenu dramsku pauzu, kazala da se ovaj događaj dovodi u vezu s „ugroženošću Republike Srbije sa sjevera od migranata i juga iz Kosova“, te činjenice da „Srbija nije uvela sankcije Rusiji“.

About The Author