Udruženje novinara ‘Nino Ćatić’ osudilo napade na urednika Begovića

Ističu da je zabrinjavajuća tačka u kojoj se nalazi društvo, ako će političari ugrožavati osnovne ljudske slobode

Udruženje novinara ‘Nino Ćatić’ osudilo napade na urednika Begovića

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ osudilo je posljednje napade na novinara i urednika magazina Stav Filipa Mursela Begovića, ocjenjujući napade zabrinjavajućim i opasnim i zbog intenziteta i prirode.

Iz tog udruženja navode da se jasno prepoznaje dehumanizacija koja se očituje kroz kritiziranje Begovićevog prava na kretanje i pravo na komunikaciju jer mu se zamjera što koristi pravo stanovanja s obzirom na to ko je stanodavac.

– Da li će Begović, ili bilo ko, iznajmljivati stan kod određene osobe, pa makar ona bila i bivši dužnosnik, neupitna je sloboda obje osobe. Po istom principu, Begović ne može biti progonjen bez obzira na to da li je bio prisutan u nečijem stanu ili ne, posebno jer je novinarsko pravo na kontakt sa, eventualnim izvorom informacija – saopćeno je iz Udruženja “Nino Ćatić“.

Smatraju da je posebno opasno što vladajuće politike, kako ističu, ne prezaju od udara na slobodno novinarstvo i pri tome koriste dosad neviđene načine.

U tom smislu, Udruženje ocjenjuje neprihvatljivim i antidemokratskim postupke potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji disperziraju ovakve dehumanizirajuće narative.

– Društvo ne može biti demokratsko, sloboda njegovih članova ne može biti potpuna i podjednaka, ako sa pozicija bitnog odlučivanja imamo postupanja u pravcu strahovlade – kaže se u saopćenju Udruženja.

Također, kako navode iz tog udruženja, zabrinjava i pojava u kojoj se primjećuje, propituje, čak i kritizira etnička pripadnost, maternji jezik, porodično stablo i ostala lična svojstva urednika Begovića na način da to određuje njegovo ili bilo čije pravo.

Ističu da je zabrinjavajuća tačka u kojoj se nalazi društvo, ako će političari i ostali njegovi činioci ugrožavati osnovne ljudske slobode, pa makar meta takvih postupanja bio i novinar koji ima drugačije ili suprotstavljene lične i profesionalne stavove.

Portal “Slobodne Bosne” objavio je, a više drugih medija prenijelo informaciju da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prilikom pretresa stana bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Megmedagića u centru Sarajeva “zatekla” kao podstanara Filipa Mursela Begovića, glavnog urednika sedmičnika “Stav”. Begović je objavljenu informaciju nazvao potpuno neistinitom.

Osim medija, tu informaciju na svom profilu podijelio je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković,  a njegovi su sljedbenici potom započeli pozive na obračun s neistomišljenicima.

Begović je odbacio ove tvrdnje i naveo da zadnjih 10 godina sa suprugom i dvoje djece živi u sarajevskom naselju Nahorevo u stanu koji je privatno vlasništvo i kojega su kupili na kredit koji još uvijek plaćamo.

Izvor: Faktor

About The Author