Grupe za slobodu medija pozivaju na pravdu za nedavno ubijenog novinara Hazima Özsua

Osumnjičeni je slušao emisiju Hazıma Özsua, a nakon hapšenja je rekao da je ubio voditelja radija jer mu se nisu svidjele neke njegove primjedbe

Grupe za slobodu medija pozivaju na pravdu za nedavno ubijenog novinara Hazima Özsua
Hazim Ozsu

Međunarodni institut za medije (IPI) pridružio se danas svojim partnerima u MFRR-u u osudi nedavnog ubistva radijskog voditelja Hazima Özsua u Turskoj pozivajući na brzu i temeljitu istragu i krivični progon koji će voditi pravdi.

U večernjim satima 9. marta, radijskog voditelja Hazıma Özsu ubila je osoba koja je došla u njegovu kuću u četvrti Altınova u okrugu Osmangazi.

Prema izvještajima lokalnih medija, osumnjičeni ubica bio je dugogodišnji slušatelj i prethodno je nazvao radio stanicu kako bi se žalio i zatražio ispravke u vezi sa objavljenim sadržajem.

Na dan kada je ubijen, Özsu je na radijskom kanalu Rahmet FM predstavio program vjerskog sadržaja. Nakon hapšenja osumnjičenog on je kazao da je ubio Özsua jer mu se nisu svidjele neke njegove primjedbe na radiju.

Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) pozvao je turske vlasti da osiguraju brzu i temeljitu istragu i krivični progon zbog kojih će počinitelj odgovarati na sudu.

Istaknuta je zabrinjavajuća nekažnjivost ubistava novinara u Turskoj jer nije osigurana potpuna pravda za Hranta Dinka nad kojim je počinjen atentat u Istanbulu 2007. godine. Pravda nije zadovoljena ni za ubistvo Naji Jerf u Gaziantepu 2015. godine, Rohata Aktaşa koji je pronađen mrtav u mjestu Cizre 2016. godine ni Jamala Khashoggija koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Nekažnjivost donosi više nasilja i ohrabruje one koji žele ušutkati novinare te su organizacije naglasile da je krajnje vrijeme da turske vlasti zauzmu stav i osiguraju da se počinitelji i nalogodavci koji stoje iza ubistava novinara i medijskih radnika suoče s pravdom.

Zajedničku izjavu koordinirao je Brzi odgovor medijske slobode (MFRR) koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Izvor: IFEX

About The Author