BHT1 I FTV: Predsjedništvo u Turskoj – ode i pohvale

Zanimljivo je kako su obje televizije s radošću ispratile posjetu članova Predsjedništva turskom predsjedniku. Urednici nisu prepoznali da Dodikova kritika EU i pohvala Turskoj otvara pitanje spoljnopolitičke orijentacije bh. vlasti

BHT1 I FTV: Predsjedništvo u Turskoj – ode i pohvale
Foto: BNTV

BHT1: Protiv čega protestuju banjalučki ugostitelji?

  1. – 22. mart 2021.

ŠTA JE IZOSTALO? BHT1 u utorak (urednica Željana Mehmedika) donosi prilog o posjeti Predsjedništva Turskoj, a u prvom planu su ocjene da se radi o prijateljskoj posjeti bliskom partneru. Zvanična Ankara podarila je i trideset hiljada vakcina našoj zemlji, a spomenute su i druge glavne teme razgovora. Sabirajući svoje impresije, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je nešto veoma zanimljivo, a što BHT1 isto prenosi. Dodik kaže da nam Turska, za razliku od EU, ne postavlja zahtjeve i uslove, aludirajući da su to jedini pravi partnerski odnosi. Nažalost, BHT1 ne odlazi dalje analizirajući Dodikovu ocjenu, koja se mogla staviti u širi kontekst. Već duže vrijeme se spekulira da se političke elite Zapadnog Balkana na međunarodnom planu povezuju s regionalnim silama kao što su Turska i Rusija, ili globalnim kao što su Kina, a na uštrb perspektive pridruženja EU. Izjava lidera SNSD-a bila je povod za sagledavanje širih odnosa, ali urednici to nisu prepoznali.

USLOVI RADA U MEDIJIMA: U nedjelju (Milan Đurović) BHT1 donosi solidnu priču o uslovima rada medijskih radnika u okolnostima epidemije. Kolege novinari svjedočili su kako je sada još teže doći do sagovornika, ali i da su medijski radnici na prvoj liniji fronta prateći događaje koji su često rizični sa epidemiološkog aspekta. Dobro je da javna televizija progovara o uslovima rada u medijima, ali taj isti dan u javljanju reporterke iz Banjaluke saznali smo da je predsjednik SNSD-a na konferenciju za novinare poslije sastanka sa banjalučkom skupštinskom većinom pozvao samo odabrane medije. BHT1 nije tu informaciju stavio u prvi plan, iako to jeste vijest na koju se mediji moraju oštrije osvrnuti. Bio je to primjer političke bahatosti i nipodaštavanja svih medijskih kuća koji nisu po ukusu Milorada Dodika.

ŠTA JE GLAVNI RAZLOG PROTESTA? BHT1 (urednica Blažica Krišto) je protest ugostitelja i frizera ispratio naslovom u kojem se zaključuje da oni protestuju zbog novih mjera. Ili zbog njihovog zatvaranja. Od reporterke tek u javljanju saznajemo da su ugostitelji isticali da prije svega protestuju jer im nije osigurana finansijska podrška zbog zatvaranja. S druge strane, FTV je odmah u prvi plan istakao da prosvjednici zahtijevaju podršku od vlasti radi opstanka.

OCJENA: 3

FTV: Kako je Dodik postao državnik

  1. – 22. mart 2021.

VLASTI U KLIN: Više puta smo ovdje ponovili da urednik Sanjin Bećiragić, za razliku od drugih urednika, zna izdvojiti detalj, prepoznati priču i učiniti je atraktivnijom. U utorak, na dan kada smo primili donacije iz Turske i Mađarske, bez da su naše vlasti išta napravile da same nabave vakcine, Bećiragić donosi naslov „Vlasti u klin, suci u Srbiju, a građani u ambulante“. Teško je iko bolje sažeo crnu političku realnost i svakodnevnicu BiH. Suci Ustavnog suda BiH cijepili su se u Srbiji, a urednik nije isprazno moralizirao nad tom viješću, već je uspješno poentirao. Šta nam više treba da shvatimo gdje živimo od činjenice da privilegovani članovi društva kao što su suci odavde bježe da se imuniziraju u drugoj zemlji? I da još ne vide ništa sporno u tome što se, koristeći pogodnosti, stavljaju ispred svih drugih građana zemlje kojoj služe.

DODIK – PERSONA (NON) GRATA: Donoseći prilog o posjeti Predsjedništva Turskoj, urednik Bećiragić na sva zvona hvali susret s turskim predsjednikom. Kaže se da nije bilo tenzija i kontradiktornih nastupa, kao i da smo pokazali jedinstvo. U trenutku kada se u prilogu zaključuje kako je očito da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdoğan imaju stabilizirajuću ulogu na Balkanu, daje se izjava Milorada Dodika kao dokaz da zaista jeste tako. Dodik je preko noći, zbog par učtivih nastupa i riječi o Turskoj, na FTV-u ispraćen intonacijom ozbiljnog državnika koji potvrđuje nečiju afirmativnu ulogu. To više govori o ozbiljnosti FTV-a nego o ozbiljnosti Dodika.

KO JE ODGOVORAN? Sada kada se zdravstvena situacija do te mjere pogoršala da se govori o popunjenim bolničkim kapacitetima i potpunom kolapsu, FTV se odlučio da nas podsjeti šta sve vlasti do sada nisu preduzele. I kako su neodgovorno odgađali lockdown dok nismo došli do ruba. Prilog iz Bijeljine, u kojoj je sada došlo do eksplozije epidemije, posebno je znakovit jer do juče u Semberiju su dolazili susjedi iz Srbije i Hrvatske koji u svojim zemljama nisu mogli uživati u kafićima i odmaralištima. Zdravstveni radnici su dobili više prilika da u Dnevniku 2 (urednik Sanjin Bećiragić) upozore koliko je opasno što su granice naše zemlje propusne i otvorene za susjede.

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA: Zdravstveni sistem je na ivici kolapsa, a obje televizije su nastojale prikazati epidemiološko stanje prateći razvoj širom zemlje. FTV je, za razliku od BHT1, sada kada smo dotakli dno bio uporniji u podsjećanju da najveću odgovornost snose vlasti koje su odbile zaključati zemlju na vrijeme. Neki to i dalje odbijaju (Savjet ministara), pa je ulazak iz susjednih zemalja i dalje moguć bez većih prepreka.

Zanimljivo je kako su obje televizije sa radošću ispratile posjetu članova Predsjedništva turskom predsjedniku, a ispod radara su prošle upečatljive izjave Milorada Dodika koji je bez ustezanja Ankaru stavio ispred Bruxellesa. Urednici nisu prepoznali da Dodikova izjava kojom kritikuje EU, a hvali Tursku da nas nikada ne uslovljava, otvara i mnogo složenije pitanje o strateškoj orijentaciji bh. vlasti na spoljnopolitičkom planu. Da li to znači da pridruživanje EU koja nas, kako Dodik reče, samo uslovljava, više nije prvi i glavni cilj? Nijedan medij nije hrabrije ispitao pozadinu i kontekst posjete Turskoj, već su na sva zvona hvalili svaki potez, pa smo dočekali da je na FTV-u i Milorad Dodik postao političar od formata.

 

Plus sedmice

BHT1

Nije ga bilo.

FTV

FTV direktno proziva odgovorne jer nisu nabavili vakcine, pa su više puta prozvali ministrice Biseru Turković i Ankicu Gudeljević.

 

Minus sedmice

BHT1

Donoseći prilog o žrtvama mostarskog logora Heliodrom, BHT1 (Dejan Petrović), za razliku od FTV-a, nije spomenuo da preživjeli i članovi njihovih porodica nisu mogli ući u prostor bivšeg logora, jer im to nisu dopustili djelatnici Prirodno-matematičkog fakulteta. Na FTV-u su pak u naslov stavili da bivšim logorašima nije dozvoljen ulaz na mjesto stradanja.

FTV

U prilogu o protivljenju Ruske Federacije atlantskim integracijama BiH, nije prenijet niti jedan stav ili mišljenje protivnika članstva u NATO-u. Pojedini političari u vlasti formiraju svoje agende na protivljenju atlantskim integracijama, pa bi bio red i njima dati prostor.

About The Author