Poziv dužnosnicima i medijima da o virusu COVID-19 profesionalno izvještavaju

Novinarima je potrebno osigurati pravovremene i transparentne informacije kako bi imali pristup svim relevantnim podacima

Poziv dužnosnicima i medijima da o virusu COVID-19 profesionalno izvještavaju
Foto: Radio-mreznica.hr

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je evropske kreatore politika i medije da odgovorno i na temelju provjerenih informacija izvještavaju o pandemiji COVID-19 (koronavirus), a tom pozivu pridružilo se i Udruženje BH novinari.

Poziv je upućen i medijskim djelatnicima da izbjegavaju stvaranje neopravdane panike u javnosti u vezi s pandemijom koronavirusa, kao i da ne šire diskriminatorske i rasističke komentare.

Novinari moraju biti u mogućnosti da daju informacije zasnovane na činjenicama i jasne preporuke građanima koji su sve više zatrpani hiperprodukcijom informacija o COVID-19.

Oni su dužni da se suprotstavljaju dezinformacijama i da daju prostor stručnjacima kvalificiranim da komentiraju takva osjetljiva pitanja.

U apelu EFJ podsjeća da je uloga medija i novinara osigurati građanima provjereno, tačno i činjenično izvještavanje te izbjegavanje senzacionalizma koji može dovesti do širenja panike i straha.

– Treba izbjegavati rječnik koji izaziva strah, a koji bi mogao da stvori stanje uzbune, koje ne odgovara stvarnosti. Novinari bi trebalo da budu posebno osjetljivi na privatnost pogođenih ljudi – rečeno je u saopćenju.

U skladu s tim, EFJ i BH novinari pozivaju predstavnike vlasti i zdravstvenih institucija da pruže pravovremene i transparentne informacije kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim podacima.

Također, važno je da poslodavci svakodnevno procjenjuju rizike kojima se izlažu novinari koji izvještavaju o koronavirusu s terena i unutar redakcije.

About The Author