VIJEĆE ZA ŠTAMPU: GOVOR MRŽNJE NIJE SLOBODA GOVORA VEĆ KRIVIČNO DJELO

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da je u posljednje vrijeme putem bh. medija zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima i likvidacijom, stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija. Govor mržnje nije sloboda govora, naglašava se u saopštenju, i dodaje da se radi o krivičnom djelu koje […]

VIJEĆE ZA ŠTAMPU: GOVOR MRŽNJE NIJE SLOBODA GOVORA VEĆ KRIVIČNO DJELO

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da je u posljednje vrijeme putem bh. medija zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima i likvidacijom, stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija.

Govor mržnje nije sloboda govora, naglašava se u saopštenju, i dodaje da se radi o krivičnom djelu koje podliježe krivičnoj odgovornosti, zbog čega građani moraju biti svjesni da se postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima na web portalima, izlažu krivičnoj odgovornosti.

Vijeće za štampu stoga je pozvalo sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcionišu otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubistvima, a u skladu s krivičnim zakonima u BiH.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno je apelovala na urednike online i printanih medija da kroz uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima.

bhrt.ba

About The Author