Zatvorske kazne za sedam turskih novinara

Ankara koristi pravosuđe protiv osumnjičenih sljedbenika Fethullaha Gulena za kojeg smatraju da je pokušao izvršiti državni udar

Zatvorske kazne za sedam turskih novinara

Link: https://www.reuters.com/article/us-turkey-security-journalists/turkish-court-sentences-to-jail-seven-at-opposition-newspaper-idUSKBN1YV0SB

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir izrazio je zabrinutost nakon što je turski sud izrekao kazne zatvora sedmorici novinara i drugih uposlenika opozicionog lista Sozcu zbog pomaganja mreži koju Ankara krivi za organiziranje neuspjelog državnog udara 2016. godine.

Na Twitter nalogu napisao je da bi novinari u Turskoj trebali biti slobodni da rade svoj posao, naglašavajući da su sloboda izražavanja i sloboda medija vitalni preduvjeti za temelje demokratskih društava.

List Sozcu, koji je dugo vremena stub turskog sekularističkog establišmenta, opisao je presudu kao crnu mrlju u historiji slobode medija. Svih osam optuženih koji su bili prisutni na završnom suđenju zatražili su oslobađajuće presude.

Ankara koristi pravosuđe protiv osumnjičenih sljedbenika Fethullaha Gulena, imama koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, za kojeg smatraju da je pokušao izvršiti državni udar u julu 2016. godine u kojem je ubijeno oko 250 ljudi. Akcije protiv te mreže i dalje su redovne.

Istaknuti kolumnisti Emin Colasan i Necati Dogru, kao i urednici Mustafa Cetin i Metin Yilmaz, osuđeni su za pomaganje gulenističkoj mreži i svaki je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od tri godine, piše Sozcu.

Sud je presudio da oslobađa video novinara Mediha Olguna i odložio je presudu vlasniku lista Buraku Akbaju, kome se sudilo u odsustvu.

U tri godine od pokušaja državnog udara više od 77.000 ljudi je privedeno, a dodatnih 150.000 državnih službenika, pripadnika vojnog osoblja i ostalih otpušteno je ili suspendirano sa svojih radnih mjesta.

Gulen, koji od 1999. godine živi u egzilu u Pennsylvaniji, a njegovi sljedbenici negiraju bilo kakvu umiješanost u državni udar.

About The Author