Facebook korisnicima u Ukrajini omogućio “zaključavanje profila”

Iz kompanije Meta ističu da će ovaj alat biti posebno koristan novinarima, aktivistima i drugima kojima prijeti veći rizik da postanu mete

Facebook korisnicima u Ukrajini omogućio “zaključavanje profila”

Facebookov tim za sigurnost pravi nove korake u namjeri da zaštiti profile korisnika u Ukrajini te im je ponuđen alat za “zaključavanje profila”,  bit će kreiran i centar za specijalne operacije kako bi “pomno pratio” šta se događa u Ukrajini koja je pod napadom Rusije.

Alat za zaključavanje profila omogućava korisnicima pristup jednim klikom dodatnim mogućnostima za privatnost i sigurnost, otkrio je direktor za sigurnost u kompaniji Meta Nathaniel Gleicher.

– Kada je profil zaključan, osobe koje korisniku nisu na listi prijatelja ne mogu preuzeti ili dijeliti njegovu profilnu fotografiju niti vidjeti postove na timelineu – rekao je Gleicher.

Ovo nije prvi put da Facebook ohrabruje korisnike u nesigurnim dijelovima svijeta da zaključaju svoje profile.

Isti alat je omogućen i ljudima u Afganistanu tokom ljeta nakon povlačenja američke vojske iz ove zemlje. Iz kompanije Meta ističu da će ovaj alat biti posebno koristan novinarima, aktivistima i drugima kojima prijeti veći rizik da postanu “mete”.

Društvena mreža je formirala specijalni tim i zbog praćenja dešavanja u Ukrajini.

– Kao odgovor na vojni konflikt u Ukrajini, formirali smo Centar za specijalne operacije koji reagira u realnom vremenu. Čine ga eksperti uključujući osobe koje govore ukrajinski jezik kako bismo što bolje pratili situaciju i što prije reagirali – saopćeno je iz Mete.

Izvor: Klix

About The Author