Još jedan novinar ubijen u Meksiku

Meksiko je najopasnija zemlja za bavljanje novinarstvom, u 56 dana ove godine ubijeno je sedam medijskih djelatnika

Još jedan novinar ubijen u Meksiku
Foto: CNN / Ilustracija

Jorge Camero, direktor digitalnog medija El Informativo, preminuo je od posljedica nekoliko hitaca koje je jučer poslijepodne dobio dok je bio u teretani. Uz ovaj slučaj ubistva već je sedam novinarskih djelatnika ubijeno do sada u 2022. godini.

Međunarodna federacija novinara i Nacionalna unija novinarskih urednika izrazili su ponovo zabrinutost zbog eskalacije nasilja s kojim su suočeni novinari u Meksiku u ovim prvim mjesecima godine i zahtijevaju hitne mjere federalne vlade kako bi se spriječilo više smrtnih slučajeva i odgovorni priveli pravdi.

Novinara Jorgea Cameroa (28), poznatijeg kao “El Choche”, ustrijelila je grupa naoružanih muškaraca unutar teretane u Colonia Libertad u općini Empalme, u državi Sonora, a zadobio je tri pogotka.

Camero je vodio stranicu s vijestima El Informativo, koja ima više od 78.000 pratitelja na Facebooku. Prethodno je radio na radio stanici XEPS u Empalmeu, a zatim je radio na FM-105 (XEBQ) u Guaymasu.

Do prije nekoliko sedmica bio je i lični tajnik gradonačelnika Luisa Fuentesa Aguilara kada je počeo kružiti video u kojem se navodno dovodi u vezu s organiziranim kriminalnim grupama. Ove optužbe nisu potvrđene, pa se istraga mora fokusirati na njegovu novinarsku djelatnost.

Nacionalna unija urednika medija (SNRP) osudila je ubistvo novinara naglašavajući da je Meksiko najopasnija zemlja za bavljanje novinarstvom. U 56 dana do sada ove godine ubijeno je sedam medijskih djelatnika.

– Izražavamo ogorčenje zbog ovog krivičnog djela i zahtijevamo da vlada predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora ispuni svoju ustavnu odgovornost te garantira sigurnost za novinare. Dosta je bilo ubistava novinara i nekažnjivosti u Meksiku – naveli su.

Kako je istaknuto od velikog je značaja utvrditi odgovornost i motive iza ovoga i svih ubistava medijskih djelatnika kako bi se izbjegla nekažnjivosti, koja u Meksiku doseže 95 posto i čini zemlju jednom od najopasnijih za novinare.

Izvor: IFJ

About The Author