Riješen spor Googlea u Francuskoj o autorskim pravima nad internetskim sadržajem

Odluka dolazi dok međunarodni pritisak raste na internetske platforme kao što su Google i Facebook da dijele više prihoda s novinskim kućama

Riješen spor Googlea u Francuskoj o autorskim pravima nad internetskim sadržajem

Google se obvezao na rješavanje spora o autorskim pravima u Francuskoj oko internetskog sadržaja, saopćilo je antimonopolsko tijelo te zemlje, dok raste pritisak na velike tehnološke platforme da dijele veći dio svojih prihoda s novinskim kućama.

Google, u vlasništvu Alphabeta, također je odustao od žalbe na kaznu od 500 miliona eura. Kazna je plaćena prošle godine.

Odluka završava istragu vlasti u vezi s Googleom, koji je pristao razgovarati s novinskim agencijama i drugim izdavačima o plaćanju za korištenje njihovih vijesti na svojoj platformi.

Google će se obvezati na prijedlog naknade u roku od tri mjeseca od početka pregovora, a ako se ne postigne dogovor, stvar će riješiti sud.

Američka kompanija također će osigurati da pregovori nemaju uticaja na način na koji se vijesti prezentiraju na stranicama za pretraživanje.

Presuda dolazi dok međunarodni pritisak raste na internetske platforme kao što su Google i Facebook da dijele više prihoda s novinskim kućama.

– Nadležno tijelo vjeruje da obveze koje je preuzeo Google imaju karakteristike za rješavanje problema tržišne konkurencije – navodi se u presudi francuskog Autorite de la Concurrence.

Čelnik antimonopolskog tijela Benoit Coeure rekao je kako će tu presudu pomno ispitati druge evropske zemlje.

Njime se zaključuje slučaj star tri godine potaknut pritužbama nekih od najvećih francuskih novinskih organizacija, uključujući AFP.

Izdavači vijesti su tvrdili da je rast Googleove online prodaje oglasa bio potkrijepljen iskorištavanjem njihovog sadržaja vijesti na mreži, lišavajući ih potencijalnih prihoda u vrijeme pada prodaje štampe.

Tehnološki div, koji je od tada potpisao ugovore s nekoliko tužitelja, isprva je odbacio takve tvrdnje, rekavši da je web promet putem tražilice i agregatora vijesti usmjerio značajan broj korisnika interneta na web stranice s vijestima, čime je izdavačima omogućio da generiraju svoje vlastiti prihod od oglasa.

AFP i nekoliko vodećih novinskih organizacija, uključujući novine Le Monde, Le Figaro i Liberation, od tada su najavili zasebne ugovore s Googleom, koji bi trebali pokrivati ​​ovaj zakon o autorskim pravima. Uvjeti ugovora nisu objavljeni.

Sebastien Missoffe, državni menadžer i potpredsjednik Googlea u Francuskoj, napisao je u postu na blogu da Google ima ugovore s više od 150 novinskih publikacija u Francuskoj za tu vrstu prava.

– Nastavit ćemo raditi na osiguravanju više sporazuma s odgovarajućim francuskim izdavačima i novinskim agencijama za daljnju podršku novinarstvu u Francuskoj, nadovezujući se na dugogodišnje ulaganje – pojasnio je.

Google je pristao platiti 76 miliona dolara tokom tri godine grupi od 121 francuskog izdavača vijesti kako bi okončao spor oko autorskih prava.

Izvor: Reuters

About The Author