Albanska interventna policija napala novinare koji su pratili demonstracije

Strukovne organizacije upozoravaju da namjerni napadi na novinare moraju biti zaustavljeni

Albanska interventna policija napala novinare koji su pratili demonstracije

Albanske vlasti trebale bi brzo i temeljito istražiti policijske napade na novinare koji su pratili nedavne demonstracije, procesuirati odgovorne i osigurati da novinari mogu pratiti događaje od javnog interesa bez straha, saopćio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

U glavnom gradu Tirani, stotine učesnika protesta upali su u sjedište glavne albanske opozicione stranke, a policija je ispalila suzavac i vodene topove koji su pogodili najmanje devet novinara, prema izvještajima i novinarima na mjestu događaja s kojima je CPJ razgovarao.

– Novinari u Albaniji moraju moći izvještavati o protestima bez straha da će ih policija napasti. Albanske vlasti moraju istražiti nedavnu policijsku upotrebu suzavca i vodenih topova na novinare koji su pratili demonstracije u Tirani i osigurati da policajci budu pozvani na odgovornost – kazala je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju.

Sedam zaposlenika privatnog emitera Ora News – snimatelji Ermal Noka, Esmerald Jahelezi i Alban Xhokaxhi i novinari Everest Dedaj, Fjorela Beleshi, Sonila Musaj i Edison Vatnika – zadobili su opekotine očiju i imali su problema s disanjem nakon što je policija ispalila suzavac.

Policija je također pucala iz vodenog topa na tim za izvještavanje lokalne televizije Fax News, navodi se u izvještaju te kuće i snimatelja Majklen Sinka.

Sinka je za CPJ rekao da se on i drugi novinari na mjestu događaja mogu identificirati kao novinari i da je nosio odjeću s logom Fax Newsa, ali je policija “jasno gađala (nas) vodenim topovima i suzavcem”. Dodao je da mu je u napadu oštećena i oprema.

Slobodni fotoreporter Felix Bilani rekao je privatnom TV kanalu NOA da je morao dobiti liječničku pomoć nakon što je policija na njega ispalila suzavac tokom protesta.

Izvor: CPJ

About The Author