Šagolj i Tanović dobitnici prestižne nagrade

Neimenovani mijanmarski fotograf osvojio nagradu Bayeux, a u kategoriji video izvještaj nagradu su osvojili bh. fotograf i režiser

Šagolj i Tanović dobitnici prestižne nagrade

Prestižna Bayeux War Corresponders’ Award odala je počast radu niza međunarodnih novinara, uključujući nekoliko reportera veterana i – po prvi put – neimenovanog mijanmarskog fotografa.

Žiri se jednoglasno složio da nagradu za fotografiju dodijeli kandidatu iz Mijanmara, rekao je za AFP predsjednik žirija francusko-iranski dopisnik Manoocher Deghati.

Namjera je bila istaknuti “uvjete u kojima rade vrlo mladi fotografi” u Mijanmaru, rekao je Deghati, koji je i sam morao pobjeći iz Irana 1985. godine jer mu je prijetila smrt.

Rad fotografa, zajedno s nekoliko drugih mijanmarskih fotografa, bio je izložen u Bayeuxu, gradu na sjeveru Francuske koji je domaćin dodjele nagrade.

U kategoriji štampe Wolfgang Bauer dobio je nagradu za izvještavanje o talibanima za Zeit Magazin. Ovo mu je drugi put da je nagrađen budući da je nagradu osvojio i 2016. godine za svoj rad u Nigeriji.

Bosanskohercegovački fotograf i režiser Damir Šagolj i Danis Tanović pobijedili su u nagradi za televiziju, kao i u kategoriji video za svoj izvještaj koji su uradili za Al Jazeeru o teškom stanju hiljada migranata u sjevernoj Bosni i Hercegovini.

Margaux Benn nagrađena je u kategoriji radija za svoj izvještaj za Evropa 1 o selima zatrpanim minama, dok su Orla Guerin i Goktay Koraltan osvojili nagradu za izvještaj za BBC o snajperistima u Jemenu koji su ciljali djecu. Ovaj izvještaj osvojio je i posebnu nagradu koju dodjeljuje žiri srednjoškolaca.

Nagrada za „mladog reportera“ pripala je Thomasu D’Istrii za izvještaj za bjeloruske novine Le Monde, koji je napisao nakon što je godinu danas proveo na tajnom zadatku, dok je nagrada javnog žirija pripala je Abu Mustafi Ibraheemu za njegovo izvještavanje za Reuters o sukobu u Gazi.

Pobjednici, koje bira žiri od oko 40 francuskih i britanskih novinara, dobit će nagrade u iznosu između 3.000 i 7.000 eura.

Ovu nagrada dodjeljuje od 1994. godine grad Bayeux i Vijeće Odjela iz Calvadosa i sada regije Normandije u Francuskoj kako bi odali počast novinarima koji rade u opasnim uvjetima s ciljme omogućavanja pristupa informacijama.

Prvi put je dodijeljena u okviru pedesete godišnjice iskrcavanja u Normandiji u Bayeuxu, jednom od prvih francuskih gradova koji je oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

Od tada se dodjeljuje tokom jedne sedmice svake godine, u oktobru, kada se organiziraju izložbe, sajam knjiga, medijski forum, diskusije te projekcije filmova.

Izvor: AFP

About The Author