Američki sud odbacio tužbu protiv saudijskog vladara za ubistvo Khashoggija

Sud je slijedio smjernice Bidenove administracije da prestolonasljednik Mohammed bin Salman ima imunitet kao šef vlade

Američki sud odbacio tužbu protiv saudijskog vladara za ubistvo Khashoggija

Američki savezni sud odbacio je tužbu protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije zbog ubistva saudijskog novinara koji je živio u Virginiji, nakon što je State Department utvrdio da princ ima imunitet kao šef države ili vlade.

U tužbi podignutoj uime Hatice Cengiz, zaručnice Khashoggija, naveden je prestolonasljednik Mohammed bin Salman kao najistaknutiji optuženik. Khashoggija su ubili saudijski agenti dok je 2018. godine bio u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumente za vjenčanje.

U septembru je, otac princa Mohammeda, kralj Salman, postavio princa za premijera Saudijske Arabije. Taj je potez formalizirao njegovu ulogu vladara Kraljevstva, iako kralj ostaje šef države.

Neki američki dužnosnici smatrali su da je to učinio kako bi osigurao da princ ima imunitet u ovom slučaju. Kralj Salman objavio je to šest dana prije isteka roka u oktobru koji je sud odredio američkoj vladi da obavijesti ima li princ Mohammed imunitet. Ubrzo nakon što je dobio svoju novu titulu, princ je rekao sudu da ima imunitet na temelju pravnog presedana.

State Department je od suda zatražio produženje kako bi donio pravnu odluku, a zatim je 17. novembra podnio izjavu Ministarstvu pravosuđa u kojoj se kaže da bi princ Mohammed trebao imati “imunitet dok je na dužnosti”.

U pismu se navodi da State Department ne zauzima stav o samoj tužbi i ponavlja se “nedvosmislena osuda gnusnog ubistva” Khashoggija. Pravnici su u to vrijeme rekli da je odluka u skladu s presedanom.

Sud je također odbacio slučajeve protiv Sauda al-Qahtanija i Ahmeda al-Assirija, visokih saudijskih dužnosnika u vrijeme ubistva koji su imenovani kao optuženici u tužbi.

Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica Democracy for the Arab World Now, zagovaračke grupe koja je podnijela tužbu uime Cengiz kazala je odluka suda “tužna vijest za odgovornost”. Rekla je da se grupa savjetuje s advokatima o sljedećim koracima i da se njihova borba za pravdu nastavlja.

Senator Tim Kaine, demokrat iz Virginije, rekao je u utorak navečer da je “duboko razočaran” postupkom suda i kritizirao je dužnosnike administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena.

– Namjerna i bezosjećajna odluka administracije protivna je opetovanim obavezama predsjednika Bidena prema porodici Jamala Khashoggija i šalje užasnu poruku despotima širom svijeta. Arhitekti Khashoggijevog brutalnog ubistva moraju odgovarati za svoj gnusni zločin. Njegova porodica zaslužuje pravdu – kazao je.

Khashoggija, saudijskog disidenta koji je pisao kolumne u The Washington Postu kritizirajući princa i vladu Kraljevstva, zadavili su saudijski agenti, a potom raskomadali.

Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine, predsjednik Biden je obećao da će Saudijsku Arabiju proglasiti “izgnanikom” za ubistva i druga kršenja ljudskih prava. Kao jednu od svojih prvih vanjskopolitičkih akcija na dužnosti, Biden je odobrio objavu američkog obavještajnog izvještaja u kojem se kaže da je princ Mohammed odobrio ubistvo.

Biden se držao podalje od Kraljevstva i kritizirao je stanje u vezi s ljudskim pravima, ali ovog je ljeta pokleknuo pred sugestijama najviših saradnika za nacionalnu sigurnost da bi trebao pokušati popraviti odnose s princem Mohammedom. Posjetio je Kraljevstvo i pozdravio se s princem, što je izazvalo široku osudu viših demokratskih zastupnika i zagovornika ljudskih prava.

Izvor: New York Times

About The Author