TikTok videozapise protiv vakcine gledaju djeca od devet godina

Pogrešne informacije ostaju na stranicama mjesecima, povećavajući zabrinutost zbog utjecaja društvenih medija na mlade

TikTok videozapise protiv vakcine gledaju djeca od devet godina

Laži i teorije zavjere o bolesti Covid-19, koje su prikupile milione pregleda i dostupne su djeci, mjesecima ostaju na platformi za društvene mreže TikTok.

TikTok račune sa stotinama hiljada sljedbenika koji obeshrabruju vakcinaciju i šire mitove o stopi preživljavanja oboljelih od koronavirusa otkrila je organizacija NewsGuard, koja prati internetske dezinformacije.

NewsGuard je potvrdio da je svoje nalaze objavio u junu i poslao ih britanskoj vladi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ali je sadržaj je i dalje ostao na platformi.

Otkriće dolazi usred obnovljene zabrinutosti zbog utjecaja društvenih medija na mlade, nakon što je objavljeno da je Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, proveo interna istraživanja koja pokazuju da njegova aplikacija šteti tinejdžerima.

Kao dio svoje istrage, NewsGuard je rekao da su djeca od devet godina mogla pristupiti sadržaju, usprkos tome što je TikTok samo dopuštao potpuni pristup aplikaciji starijima od 13 godina.

Tri učesnika u istraživanju organizacije, koji su bili mlađi od 13 godina, mogli su otvoriti račune u aplikaciji unošenjem lažnih datuma rođenja.

TikTok je za Guardian rekao da predano radi na poduzimanju radnji u pogledu sadržaja i računa koji šire dezinformacije, no neki od računa objavili su pojedinačne videozapise koji sadrže dezinformacije o Covidu i koji su privukli do 9,2 miliona pregleda.

Dezinformacije su uključivale lažne komentare o nuspojavama određenih marki vakcina protiv Covida i pogrešne usporedbe između stope preživljavanja oboljelih od Covida i stope učinkovitosti vakcine.

Britanski generalni direktor za NewsGuard Alex Cadier kaže da je neuspjeh TikToka u zaustavljanju širenja opasnih zdravstvenih dezinformacija u njihovoj aplikaciji graniči s opasnim.

– Unatoč tvrdnjama da poduzima mjere protiv dezinformacija, aplikacija i dalje dopušta relativno nesmetano širenje sadržaja protiv vakcina i zdravstvenih dezinformacija. To je pogoršano činjenicom da što više djece gleda sadržaj protiv vakcina, bit će im prikazano više takvog sadržaja – dodao je.

Naglasio da je da ako samoregulacija ne funkcionira za platforme društvenih medija, onda regulacija, poput zakona o sigurnosti na internetu, mora biti put naprijed kako bi se mladi ljudi zaštitili u online sferi.

Financial Times izvijestio je o istrazi organizacije za digitalna prava 5Rights koja je tvrdila da je na desetke tehnoloških kompanija, uključujući TikTok, Snapchat, Twitter i Instagram, prekršilo novi britanski zakon koji štiti privatnost djece na internetu.

Istraživanje je predano Uredu povjerenika za informacije u okviru pritužbe koju je napisala Beeban Kidron, predsjednica dobrotvorne organizacije i članica Doma lordova koja je izvorno predložila zakon.

Četvrtina TikTokovih 130 miliona mjesečno aktivnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama bila je u dobi od 10 do 19 godina, a gotovo polovina ukupnog broja korisnika bila je mlađa od 30 godina. U Velikoj Britaniji osobe mlađe od 25 godina predstavljaju 24 posto svih korisnika.

TikTok je počeo zasjenjivati popularnost drugih dobro poznatih platformi društvenih medija, prestigavši YouTube po prosječnom vremenu gledanja, a TikTok je bila najpreuzimanija aplikacija na svijetu 2020. godine.

TikTok je u vlasništvu ByteDance, internetskog konglomerata sa sjedištem u Kini, a glasnogovornik kompanije kazao je da njihove smjernice jasno pokazuju da ne dopuštaju medicinske dezinformacije, uključujući dezinformacije u vezi s vakcinama.

Rasprava o mlađim ljudima i njihovoj interakciji s platformama društvenih medija ponovno se rasplamsala posljednjih mjesec dana nakon otkrića da je Instagram znao da njegova aplikacija šteti mentalnom zdravlju tinejdžerica.

Facebook je izvještaj objavljen u Wall Street Journalu, koji je dostavila uzbunjivačica Frances Haugen, opisao kao “pogrešnu karakterizaciju” svog rada. Dokumenti uključuju rezultat istraživanja koje procjenjuje da je 30 posto tinejdžerica smatralo da Instagram pogoršava nezadovoljstvo njihovim tijelom.

Izvor: The Guardian

About The Author