Mijatović: Novinarstvo je bilo, jest i uvijek će biti od životne važnosti

Sigurnost novinara mora biti garantirana u svakom trenutku, ne samo radi pravde, već i same demokracije

Mijatović: Novinarstvo je bilo, jest i uvijek će biti od životne važnosti
Foto: CoE.int

Slobodno i kvalitetno novinarstvo je važan faktor u svakoj demokratiji, a pandemija koronavirusa podsjetila je na ključnu ulogu koju novinari i medijski stručnjaci imaju u pružanju pouzdanih informacija i borbi protiv lažnih vijesti koje mogu prouzročiti paniku, kazala je komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović uoči Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

– Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana slobode medija bit će drukčije formalno, ali ne i u svojoj srži. Moramo iskoristiti ovu priliku da zastanemo i izrazimo zahvalnost novinarima i medijskim profesionalcima za njihov, neprocjenjivo vrijedan, rad za opće dobro – dodala je.

Ocijenila je da je potrebno prepoznati koliko se žrtvuju oni, kao i njihove obitelji, da bi služili javnim interesima, jer to je ono što novinari rade i u normalnim okolnostima, a posebno u vremenima krize kakva je trenutna.

– Oni nam pružaju jedan od najvrijednijih alata potrebnih da bismo mogli donositi važne odluke – pouzdane informacije. Bilo da se radi o uglednim istraživačkim novinarima koji izvještavaju o globalnim krizama ili honorarcima koji rade za lokalne novine, njihov rad je bitan za sve nas – podvukla je Mijatović.

Napomenula je da novinari razotkrivaju nepravde, zločine, korupciju i zlouporabu vlasti, zbog njih je rad vlada pod povećalom javnosti, oni kopaju ispod površine da bi došli do istine, ali i skreću pažnju na priče pune nade koje mogu nadahnuti promjene u drugim dijelovima svijeta.

Upravo zato je, kaže, sloboda medija jedno od prava garantiranih temeljnim zakonima pojedinih država, kao i međunarodnim ugovorima, upravo zato potrebno je ulagati u sigurnost, neovisnost i ekonomsku i društvenu stabilnost novinara i medijskih profesionalaca jer sigurnost novinara mora biti garantirana u svakom trenutku, ne samo radi pravde, već i same demokratije.

– Svijet vijesti izdržao je mnoge izazove u prethodnom desetljeću. Neki od tih izazova predstavljali su prijetnju samom njegovom postojanju i umanjili pluralizam medija. Ipak, važnost novinarstva u našim životima nije se nikad promijenila. Bila je, jest, i uvijek će biti od životne važnosti – stava je Mijatović.

Uoči 3. maja, Svjetskog dana medijskih sloboda, odala je poštovanje svim novinarima i medijskim profesionalcima koji svojim radom brane istinu i pravdu, dodajući da je previše njih dalo živote ili slobodu da bi ostali mogli donositi ispravne odluke i tako učiniti društvo pravednijim.

About The Author