Novinari u Evropi sve više trpe zastrašivanje

Francuska je u 2019. godine zabilježila znatan porast nasilja prema novinarima koji su izvještavali o protestima protiv vladine politike

Novinari u Evropi sve više trpe zastrašivanje
Foto: Tuzlanski.ba

Organizacije za medijske slobode upozorile su da novinari u Evropi sve više trpe zastrašivanje, ističući najprije probleme na koje nailaze u izvještavanju o pokretu “žutih prsluka” u Francuskoj.

Zaključak ovogodišnjeg izvještaja kojeg su pripremile organizacije partneri Platforme Vijeća Evrope za poboljšanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara je da se primjećuje “porast tendencije zastrašivanja” te da stanje medijskih sloboda u Evropi u 2019. godini nije nimalo zadovoljavajuće.

Krajem 2019. godine najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbajdžanu, Rusiji i na ukrajinskom teritoriju Krimu pod ruskom kontrolom. Istovremeno ubijeno je dvoje novinara u zemljama članicama Vijeća Evrope, Lyra McKee dok je izvještavala o pobuni u Sjevernoj Irskoj i Vadim Komarov u vrijeme sukoba u Ukrajini.

Prisvajanje medija od države i oligarha, uplitanje, ciljani hakerski napadi, zatvaranje kritičkih medija i internetskih portala, pravosudno i administrativno uznemiravanje novinara i zakoni protiv “lažnih vijesti” iza kojih se skriva cenzura, sve to upućuje da se politički nadzor nad informiranjem pojačava na različite načine.

Premda se u izvještaju kritizira Rusija, Azerbajdžan, Malta, Srbija, Bugarska i Turska, usprkos padu broja zatvorenih novinara posljednja je ponovo obilježena kao krajnje represivna prema medijima, ali ni Francuska nije pošteđena kritike.

– Francuska je u 2019. godine zabilježila znatan porast nasilja prema novinarima koji su izvještavali o protestima protiv vladine politike – ističe Platforma čiji su dio i Reporteri bez granica.

– Mnogi su novinari bili žrtve prijetnja i napada redarstvenih snaga – ističu autori izvještaja koji problematičnim ocjenjuju to što se policija često koristi ‘obrambenim’ oružjem poznatim kao flash ball, rasprskavajućim bombama s kuglicama, eksplozivnim suzavcem i drugim neubojitim oružjem koje može nanijeti teške ozljede.

Izvor: Hina

About The Author