Kineski novinar i bloger osuđen na 15 godina zatvora

Optužen je za djela provokacije, iznude, nezakonite trgovine i korupciju, a sve to vlasti redovno koriste protiv osoba koje je kirtikuju

Kineski novinar i bloger osuđen na 15 godina zatvora
Foto: Reuters

Kineski novinar i bloger Chen Jieren, koji je prema tvrdnji suda kritizirao kinesku Komunističku partiju na vlasti i vladu osuđen je na 15 godina zatvora, objavio je sud u centralnoj kineskoj provinciji Hunan.

On je optužen je za “djela provokacije, iznude, nezakonite trgovine i korupciju, naveo je sud, a upravo je to optužba koju koriste sudovi u Kini protiv osoba koje kritiziraju vladajuću režim. Sud je dodao da će pored zatvora morati platiti novčanu kaznu od sedam miliona juana (oko milion eura).

Presuda protiv Chena dolazi nakon što se kinesko vodstvo suočava s međunarodnim nadzorom u postupanju s pandemijom koronavirusa i pitanjima jesu li vlasti prikrile ključne informacije koje su mogle spriječiti širenje.

Chen, koji je nekad radio za People Daily, glavni glasnik Komunističke partije, objavio je “lažne” i “negativne” podatke putem interneta, tvrdi sud.

– Okrivljenik je objavio lažne podatke na blogu, javnim računima WeChata i drugim We-medijima pod krinkom pružanja pravnih savjeta – navodi sud.

Sud je rekao da je Chen radio kao dio grupe “zlih sila”, zajedno s bivšom suprugom i još tri osobe, koji su ilegalno pridobili 7,3 miliona juana (1,5 miliona američkih dolara).

Iz kineskog Udruženja za zaštitu ljudskih prava (Chinese Human Rights Defenders) kažu da optužba protiv Chena znači “jasno upozorenje zbog njegovog političkog govora na WeChatu i drugim platformama društvenih medija”, pozivajući na njegovo trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu.

Chen je ranije otpušten iz državnih medija uključujući China Youth Daily, Beijing Daily i People Daily te od tada objavljuje komentare na internetu i društvenim medijima, uključujući WeChat i Weibo kanale. CHRD optužila je kineske vlasti da je Chenu uskraćeno pošteno suđenje.

Kina se suočava s brojnim kritikama nakon što su vlasti u gradu, odakle je krenula pandemija koronavirusa, Wuhanu, ukorile zviždače koji su pokušali ranije upozoriti na virus. Vlasti su također izvršile pritisak na kineske građane-novinare koji su izvještavali o pandemiji.

Kina je u februaru protjerala 13 američkih novinara New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala, koji su izvještavali o koronavirusu u Kini. Peking tvrdi da je to odgovor za nova ograničenja broja kineskih državljana koji mogu raditi na državnim medijima na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Komunistička partija je oduvijek strogo kontrolirala slobodu izražavanja, ali to je dobilo novu dimenziju pod vladavinom Xija. Kineski sud prošle godine osudio je Huanga Qija na 12 godina zatvora zbog “curenja državnih tajni”. Njegova web stranica izvještavala o različitim temama uključujući i ljudska prava.

Prema rang listi slobode medija Reportera bez granica (RSF) Kina zauzima 177. mjesto od ukupno 180.

About The Author