Govor mržnje raste na Twitteru nakon Muskovog preuzimanja

Cijeli timovi koji su nadzirali govor mržnje u azijskim zemljama, uključujući Japan, sada su gotovo nestali

Govor mržnje raste na Twitteru nakon Muskovog preuzimanja
elon_musk_royal_society

Preuzimanje Twittera od strane Elona Muska popraćena je porastom digitalnog uznemiravanja vjerskih i etničkih manjina na nekim od njegovih najvećih tržišta izvan Sjedinjenih Američkih Država i počinje stvarati haos i u fizičkom svijetu, tvrde sadašnji i bivši zaposlenici te stručnjaci.

Musk je otpustio ili prihvatio ostavke oko tri četvrtine zaposlenika Twittera otkako je preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara krajem oktobra. Također je otkazao saradnju s hiljadama ljudi koji su nadzirali Twitter zbog uvreda i prijetnji.

Ti su rezovi bili najdublji izvan Sjeverne Amerike, gdje živi više od 75 posto od 280 miliona dnevnih korisnika i gdje je Twitter i ranije imao manje moderatora koji razumiju lokalne jezike i situaciju u zemljama gdje je društvo sklonije nasilju.

Musk je također podržao povratak uklonjenih naloga, uključujući mnoge suspendirane zbog promoviranja mržnje ili nasilja, iako je on lično tweetao dezinformacije i komunicirao s krajnje desničarskim nalozima.

To je promijenilo sadržaj mreže na drugom tržištu, Japanu, gdje se procjenjuje da ga koristi gotovo 59 miliona, i učinilo ga bremenitijim u Indiji (gotovo 24 miliona korisnika) i Brazilu (gotovo 20 miliona). Musk je otpustio gotovo cjelokupno osoblje u Brazilu, omogućavajući objavu dezinformacija koje su pomogle u raspirivanju ovomjesečnih napada na institucije.

Čak i u bolje moderiranom engleskom govornom području, ton Twittera postao je grublji, kažu zaduženi za nadzor stranice. Australska komesarka za e-sigurnost Julie Inman Grant, koja je radila na Twitteru od 2014. do 2016. godine, rekla je za The Washington Post da je platforma već bila poput “kanalizacije” u njezinoj zemlji prije nego što je Musk pustio neke od najgorih korisnika natrag.

– Ne možete očekivati da se neće ponašati kao kanalizacijski štakori i vjerovatno biste trebali očekivati da će se daljnja zaraza proširiti na korisničku bazu – kazala je Inman Grant, koja je dva puta pisala kompaniji i podsjetila da treba skinuti problematične postove.

Tweetovi s računa iz područja Sydneya koji koriste dvije najčešće gay uvrede udvostručili su se u količini tokom posljednje tri sedmice novembra, kaže Timothy Graham stručnjak za digitalne medije na Tehnološkom univerzitetu Queensland.

Cijeli timovi koji nadziru azijske zemlje, uključujući Japan, sada su gotovo nestali, uključujući one odgovorne za lokalna pitanja, povjerenje i sigurnost te pravna pitanja.

Na Indiji je bio poseban fokus za moderiranje Twittera prije otpuštanja jer je to bilo prioritetno tržište zbog velikog broja političkih dezinformacija.

U prošlosti su zaposlenici mogli prijaviti bilo kakvu dezinformaciju ili govor mržnje, a timovi bi umanjili naglasak na hashtagovima koji su bili posebno stranački ili pozivali na mržnju prema manjinskim grupama.

Izvor: The Washington Post

About The Author