Saudijski tužioci traže smrtnu kaznu za akademike zbog korištenja društvenih mreža

Sudski dokumenti otkrivaju razloge hapšenja Awada Al-Qarnija – iako su vladari glavni ulagači u platforme društvenih mreža

Saudijski tužioci traže smrtnu kaznu za akademike zbog korištenja društvenih mreža
Awad al Qarni; Foto:siasat.com

Istaknuti pro-reformski profesor prava u Saudijskoj Arabiji suočava se sa smrtnom kaznom za navodna krivična djela koja uključuju posjedovanje Twitter računa i korištenje WhatsAppa za dijeljenje vijesti koje se smatraju “neprijateljskim” prema Kraljevstvu.

Stoji to u sudskim dokumentima u koje je Guardian imao uvid, a taj britanski medij navodi da je hapšenje Awada Al-Qarnija u septembru 2017. godine predstavljalo početak slamanja neistomišljenika od tada novoimenovanog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Detalje optužbi protiv Al-Qanija sada je s Guardianom podijelio njegov sin Nasser, koji je prošle godine pobjegao iz Kraljevstva i živi u Velikoj Britaniji, gdje je rekao da traži azil. Državni tužioci zatražili su smrtnu kaznu u ovom slučaju, ali sud tek treba donijeti presudu.

Al-Qarni je u medijima pod kontrolom Saudijske Arabije prikazan kao opasan propovjednik, ali disidenti kažu da je Al-Qarni bio važan i cijenjen intelektualac sa snažnim sljedbenicima na društvenim mrežama, uključujući dva miliona sljedbenika na Twitteru.

Zagovornici ljudskih prava i saudijski disidenti koji žive u egzilu upozorili su da su vlasti u Kraljevstvu uključene u novu i oštru akciju protiv pojedinaca za koje se smatra da su kritičari saudijske vlade.

Prošle godine Salma al-Shehab, doktorandica iz Leedsa i majka dvoje djece, dobila je kaznu od 34 godine zatvora jer je imala Twitter račun i pratila i retweetala disidente i aktiviste. Još jedna žena, Noura al-Qahtani, osuđena je na 45 godina zatvora zbog korištenja Twittera.

No dokumenti tužilaštva koje je podijelio Nasser Al-Qarni pokazuju da je korištenje društvenih medija i drugih komunikacija kriminalizirano unutar Kraljevstva od početka vladavine princa Mohammeda.

Saudijska vlada i ulagači pod državnom kontrolom nedavno su povećali svoj finanaijski udio u američkim platformama društvenih mreža, uključujući Twitter i Facebook, te zabavnim kompanija kao što je Disney.

Princ Alwaleed bin Talal, saudijski investitor, drugi je najveći ulagač u Twitter nakon što je Elon Musk preuzeo platformu društvenih mreža. Investitor je i sam bio pritvoren 83 dana tokom takozvane antikorupcijske čistke 2017. godine. Princ Alwaleed je priznao da je pušten nakon što je postigao “sporazum” s Kraljevstvom koji je bio “povjerljiv i tajan između mene i vlade“.

Državni fond Saudijske Arabije, Public Investment Fund, zasebno je povećao svoj udio u Facebooku i Meta, kompaniji koja posjeduje Facebook i WhatsApp.

Prijevod optužbi protiv Al-Qanija uključuje “priznanje” profesora prava da je koristio račun na društvenim mrežama pod svojim imenom (@awadalqarni) i koristio ga “u svakoj prilici… da izrazi svoje mišljenje”.

U dokumentima stoji i da je “priznao” učešće u WhatsApp chatu, a optužen je i za sudjelovanje u videima u kojima je hvalio Muslimansko bratstvo. Al-Qarnijeva očita upotreba Telegrama i stvaranje Telegram računa također je uključeno u optužbe.

Jeed Basyouni, voditelj zagovaranja za Bliski istok i sjevernu Afriku u Reprieveu, grupi za ljudska prava, rekao je da se Al-Qarnijev slučaj uklapa u trend koji je grupa uočila da se naučnici i akademici suočavaju sa smrtnom kaznom zbog tweetanja i izražavanja svojih stavova.

Izvor: The Guardian

About The Author