Johnson: Javno finansiranje BBC-a treba preispitati

BBC se finansira kroz televizijsku pretplatu koju prikuplja od domaćinstava

Johnson: Javno finansiranje BBC-a treba preispitati
Foto: Getty

Budućnost finansiranja BBC-a trebala bi biti dovedena u pitanje, jer nije jasno da li će ovaj javni emiter nastaviti imati podršku javnog novca, izjavio je britanski premijer Boris Johnson.

BBC se trenutno finansira putem novca od prodavanja TV licence, a Johnson je preispitivao da li je sistem prikladan za moderno doba.

– Pod pritiskom sam da promijenim politiku, ali morate se zapitati da li takav pristup finansiranju televizije, medijske organizacije dugoročno ima smisla, s obzirom na način na koji druge organizacije uspijevaju da se finansiraju – kazao je.

– Sistem finansiranja iz onoga što je efektivno opći porez uzima danak. Pitanje koje treba postaviti je koliko dugo možete opravdati sistem po kome svi koji imaju TV moraju platiti za finansiranje određenog skupa TV i radio kanala – objasnio je premijer.

Ranije ove godine, BBC je objavio da će oko 3,7 miliona penzionera koji su uživali u besplatnom TV programu morati plaćati pretplatu prema novim propisima koji će stupiti na snagu u junu 2020. godine.

BBC se finansira porezom na televizijsku pretplatu koju prikuplja od domaćinstava.

Ta velika medijska kuća promjenu je najavila u okviru sporazuma s britanskom vladom i od 2020. godine dužna je provoditi nove odredbe.

Izvor: Fena

About The Author