Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

Medžlis Islamske zajednice Brčko pozvan da nezadovoljstvo radom novinara iskazuje u skladu sa postojećim zakonskim propisima

Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija
Foto: Medžlis IZ Brčko

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Medžlisu Islamske zajednice Brčko zbog pokušaja diskreditiranja novinarke Suade Mujdanović, dopisnice Federalne televizije (FTV) i nedozvoljenog miješanja u uredničke odluke tog medija.

Novinarka Suada Mujadanović je pripremila, a FTV objavila tematski prilog o nezadovoljstvu vjernika – muslimana povećanjem godišnje članarine koju je dužan platiti svaki vjernik. Kroz izjave više sagovornika i objavu mišljenja Medžlisa Islamske zajednice, novinarka Mujdanović je javnosti dala na uvid različite aspekte te teme, a građanima mogućnost da sami donesu zaključke o toj odluci.

Uprkos tome, Medžlis Islamske zajednice Brčko je reagirao javnim saopćenjem u kojem dovodi u pitanje namjere FTV da problematizira temu i objavi, kako navode, izjave koje nisu tačne. Istovremeno, glavni imam Mustafa ef. Gobeljić je na svom profilu na Facebook mreži neprimjereno etiketirao novinare  FTV i jedan broj portala u Brčkom.

Upravni odbor BH novinara je naglasio da je nedopustivo da Medžlis Islamske zajednice Brčko i glavni imam javno vrše pritisak na novinarku Mujdanović i FTV, a da pri tome u svojim reakcijama ne demantiraju ni jednu činjenicu objavljenu u televizijskom prilogu.

– Naprotiv, kroz omalovažavanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara i medija, ova vjerska institucija pokušava u drugi plan staviti ono što je izazvalo nezadovoljstvo građana i o čemu je FTV izvijestila – navode iz Udruženja.

Pružili su podršku novinarki Suadi Mujdanović i uredništvu FTV, te naglasili da novinari i mediji, u cilju jačanja pluralističke demokratije i prava javnosti da bude informirana o svim temama od javnog značaja, imaju pravo kritički izvještavati o odlukama i postupcima vjerskih zajednica i crkava u BiH, uključujući problematiziranje načina njihovog finansiranja.

– To pravo obavezuje sve novinare na objektivan, pošten i sveobuhvatan pristup, što je novinarka Mujdanović demonstrirala kroz objavu stava Medžlisa u Brčkom, kao i mišljenja svih drugih zainteresiranih strana – dodali su u saopćenju.

Pozvali su Medžlis Islamske zajednice da nezadovoljstvo radom novinara i objavama u medijima ubuduće iskazuje u skladu sa postojećim zakonskim propisima i u okviru kodeksa novinarke etike, bez korištenja uvredljivog rječnika i/ili negiranja prava medijima da kritiziraju rad i odluke vjerskih institucija.

Izvor: BH novinari

About The Author