BRITANSKE VLASTI KAZNILE FACEBOOK SA 567.000 EURA

Ured komesara za informiranje je zaključio kako je ova društvena mreža dopustila ozbiljno ‘kršenje zakona’. Velika Britanija kaznila je Facebook sa 500.000 funti (567.000 eura) zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe privatnih podataka u koji je bila upletena britanska kompanija za politički consulting Cambridge Analytica. Ured komesara za informiranje – ICO zaključio je […]

BRITANSKE VLASTI KAZNILE FACEBOOK SA 567.000 EURA

Ured komesara za informiranje je zaključio kako je ova društvena mreža dopustila ozbiljno ‘kršenje zakona’.

Velika Britanija kaznila je Facebook sa 500.000 funti (567.000 eura) zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe privatnih podataka u koji je bila upletena britanska kompanija za politički consulting Cambridge Analytica.

Ured komesara za informiranje – ICO zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno “kršenje zakona”.

Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona – GDPR, u maju.

ICO ističe da je Facebook dopustio developerima pristup privatnim podacima korisnika “bez njihova jasnog pristanka”.

Facebook je objavio da “razmatra” odluku ICO-a.

“Iako se, s dužnim poštovanjem, ne slažemo s nekim njihovim zaključcima, i prije smo rekli da smo trebali učiniti više da istražimo optužbe protiv Cambridge Analytica i poduzeti mjere 2015. godine”, saopćila je kompanija.

Istraživač Aleksandr Kogan i njegova kompanija GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 miliona ljudi.

Neke od tih podataka podijelio je s kompanijom Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.

Više na balkans.aljazeera.net

About The Author