Lažna vijest izazvala paniku kod građana Banje Luke

Kreiranje lažnih vijesti predstavlja najgrublje kršenje važeće Odluke o zabrani izazivanja panike za vrijeme vanredne situacije

Lažna vijest izazvala paniku kod građana Banje Luke

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić upozorio je da je lažna vijest proširena najviše putem društvenih medija uzrokovala strah i bespotrebno vanredno kupovanje.

Kako je na pres-konferenciji objasnio riječ je o lažnoj informaciji koja je sadržavala uznemirujuću poruku o potpunoj blokadi grada, što je uzrokovalo nemile posljedice.

– Neke osobe su generirale laž da će grad biti zatvoren. To je netačno, jer Gradski štab nije razmatrao zatvaranje Banje Luke i svih djelatnosti u njoj – poručio je.

Istaknuo je da je takva vijest izazvala novi potrošački val pa je jutros u trgovinama zabilježena navala građana koji su podlegli dezinformaciji te je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispita slučaj podsjećajući da je takvo širenje dezinformacija kažnjivo.

Banjalučke vlasti apelirale su na građane da ne nasjedaju na lažne, uzbunjujuće poruke o navodnom “potpunom zatvaranju Banje Luke“ zbog epidemije koronavirusa Covid-19.

Ta vijest koja od jučer poslijepodne kruži društvenim mrežama, kako su dodali, najobičnija je izmišljotina koja nema utemeljenje u planovima i aktivnosti Štaba za vanredne situacije.

– Ovi teški dani, u kojem se svi zajedno suočavamo s velikim izazovima, nisu vrijeme za smišljanje neslanih šala i neosnovano širenje panike – upozorili su iz Gradske uprave Banja Luka.

Upozoravaju da kreiranje lažnih poruka predstavlja najgrublje kršenje važeće Odluke o zabrani izazivanja panike za vrijeme vanredne situacije, te pozivaju nadležne institucije da istraže ko stoji iza ovih poruka, a građane još jednom podsjećaju da su institucije na nivou entiteta Republika Srpska i Grada jedini zvanični kanal koji pruža tačne i vjerodostojne informacije.

Novi virus korona u RS-a do sada je potvrđen kod 121 osobe, od kojih je 81 iz Banje Luke.

Izvor: Mediji

About The Author