Terzić: Nema adekvatne sankcije za prijetnje novinarima

Nekoliko fizičkih napada na novinare kao epilog imali su samo verbalne osude i to uglavnom od kolega novinara te strukovnih udruženja.

Terzić: Nema adekvatne sankcije za prijetnje novinarima
Foto: N1 BiH

Urednik u novinskoj agenciji Anadolija Almir Terzić kazao je da su prijetnje novinarima, ali i napadi na novinare u Bosni i Hercegovini postali sve učestaliji jer nema adekvatne sankcije.

Gostujući u programu N1 televizije podsjetio je i na nekoliko fizičkih napada na novinare koji su kao epilog imali samo verbalne osude i to uglavnom od kolega novinara te strukovnih udruženja.

– Na tome se sve završi. Nema adekvatnih sankcija koje bi se izrekle bez obzira da li postoji zakon ili ne, odnosno da li se radi o fizičkom ili verbalnom napadu iako je to već utvrđeno krivično djelo te se može provesti sudski postupak  i izreći neka sankcija – dodao je.

Budući da to izostaje, kaže Terzić, takva situacija ohrabruje svakog narednog da uradi isto jer svi prolaze bez kazni. To je, ocjenjuje, zastrašivanje novinara da ne pišu saznanja do kojih dolaze.

– Usprkos tome ne mislim da to obeshrabruje novinare da priču istraživačke priče, ali sve to stvara osjećaj straha i nelagode posebno kod onih koji su iskusili takve prijetnje od kojih su se neke i ostvarile – upozorava Terzić.

Izrazio je ogorčenjem odgovorom građana na sve što se događa u Bosni i Hercegovini i njihovom odlukom da se ne bore u ovoj zemlji, nego da se bore kako otići iz BiH.

Izvor: N1

About The Author