Snowden: Evo kako vas vaši mobiteli špijuniraju

Poseban problem s današnjim pametnim telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim “glupim” mobitelima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni

Snowden: Evo kako vas vaši mobiteli špijuniraju
Foto: The Times

Edward Snowden, bivši zaposlenik američke obavještajne službe (CIA), saradnik NSA i zviždač koji je 2013. godine dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostujući u podcastu Joe Rogan Experience opisao je kako nas pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i što možemo napraviti kako bismo to izbjegli.

– Velika stvar koja se promijenila od 2013. godine je to što je sada mobilno na prvom mjestu – kazao je Snowden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom provodi preko mobitela jer ih ljudi koriste češće nego računare.

– Imate mobitel negdje u sobi. Mobitel je isključen – bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku – ekran oživi. Kako se to dogodi? – zapitao se retorički Snowden, dodajući da kad god je mobitel uključen, postoji zapis o prisutnosti na tom mjestu.

Svaki pametni telefon, ističe, svaki mobitel uopće stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, to se ne može vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u zrak, govoreći ‘tu sam, tu sam’.

– Pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identificirati preko njih. To znači da kad god nosite mobitel, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju firme – dodao je.

One, napomenuo je ne moraju držati te podatke vječno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te firme vide to kao vrijedne informacije, upozoravajući da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se spremaju zauvijek.

– Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu jer tako masovni nadzor funkcionira. Tako se stvara „osnovna kolekcija“, što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno – kazao je Snowden, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

Poseban problem s današnjim pametnim telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim “glupim” mobitelima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni. No za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobitel, ustvrdio je Snowden.

Iznio je i otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera i lovce na NLO-e koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima, piše Index.

Budući da je kao zaposlenik CIA-e (Centralne obavještajne agencije) i kasnije kooperant NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost) imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.

– Znam, Joe, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Neil deGrasse Tyson veoma želi da postoje vanzemaljci. I vjerojatno postoje, zar ne? Imao sam nevjerojatan pristup NSA-u, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa – kazao je

Službeno, koliko zna, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obavještajne službe, napisao je Snowden u svojoj knjizi.

– Ako ste se pitali: Da, čovjek je zaista sletio na Mjesec. Klimatske promjene su stvarne. Chemtrailsi ne postoje – zaključio je.

Izvor: Index.hr

About The Author