Američki izdavači pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

Kina je poništila novinarske akreditacije američkim novinarima koje su trebale vrijediti do kraja ove godine

Američki izdavači pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara
Foto: Reuters

Izdavači tri vodeća američka lista zatražila su u otvorenom pismu od Kine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije koronavirusa.

Kina je 18. marta objavila da poništava novinarske akreditacije svim američkim novinarima u kineskim sjedištima tri novinske kuće koje su trebale vrijediti do kraja 2020. godine.

– Pozivamo kinesku vladu da poništi odluku o protjerivanju Amerikanaca koji rade za naše novinske organizacije – napisali su izdavači Wall Street Journala, Washington Posta i New York Timesa.

Odluka je “izuzetno štetna i nesmotrena”, smatraju izdavači, u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije koronavirusa.

– Možda ovaj trenutak, više od bilo kojeg većeg događaja u modernoj historiji, naglašava važnost istraživačkog, preciznog, terenskog izvještavanja iz centara pandemije i razmjene informacija – naveli su u pismu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije vidjelo pismo, tvrdi glasnogovornik Geng Shuang, ali je opravdavao odluku o protjerivanju nazivajući je “potrebnim protumjerama” koje su u potpunosti bile odgovor na “neopravdano ugnjetavanje” kineskih medija u SAD-u.

Prošlog mjeseca Sjedinjene Američke Države zatražile su da se kineski državni mediji registriraju kao strani predstavnici.

Kina je nakon toga protjerala tri reportera Wall Street Journala, dvojicu Amerikanaca i Australca nakon objave kolumne u kojoj se Kina naziva “pravim bolesnikom Azije”.

SAD je potom smanjio broj novinara sa 160 na 100 kojima je dopušteno raditi za četiri glavne kineske medijske kuće. Za razlog je naveo “produbljivanje krize” nezavisnog izvještavanja u Kini.

Nedavni izvještaj Kluba stranih dopisnika u Kini utvrdilo je da je 82 posto anketiranih stranih novinara kazalo da je doživjelo uznemiravanje ili nasilje dok su izvještavali tokom 2019. godine.

Izvor: Reuters

About The Author