SAUDIJSKI TUŽITELJI: Khashoggi je ubijen s predumišljajem

Ranije su iz Rijada navodili da je saudijski novinar napustio konzulat u Istanbulu, zatim da je ubijen u tuči i, na kraju, udavljen. Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu učinjeno je “s predumišljajem”, objavila je saudijska državna televizija u četvrtak, prenosi Middle East Eye. U saopćenju saudijskoj državnoj agenciji SPA, javni tužitelj je naveo kako […]

SAUDIJSKI TUŽITELJI: Khashoggi je ubijen s predumišljajem

Ranije su iz Rijada navodili da je saudijski novinar napustio konzulat u Istanbulu, zatim da je ubijen u tuči i, na kraju, udavljen.

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu učinjeno je “s predumišljajem”, objavila je saudijska državna televizija u četvrtak, prenosi Middle East Eye.

U saopćenju saudijskoj državnoj agenciji SPA, javni tužitelj je naveo kako je ta procjena zasnovana na osnovu dokaza koje su dale turske vlasti.

“Informacije turskih vlasti ukazuju kako je čin osumnjičenih u slučaju Khashoggi izvršen s predumišljajem”, naveo je državni tužitelj.

Saudijski zvaničnici su prvobitno tvrdili kako je Khashoggi napustio zgradu konzulata nakon njegovog nestanka poslije ulaska u zgradu 2. oktobra.

Oni su kasnije priznali kako je preminuo u konzulatu, ali su za njegovu smrt krivili fizički obračun s ljudima u ovom diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije, da bi narednih dana kazali da je ubijen gušenjem.

Više na balkans.aljazeera.net

About The Author