SRBIJA: PROTESTI “NOVINARI NE KLEČE” SE NASTAVLJAJU

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, cilj okupljanja je odbrana prava građana na “informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija”. “Prvi protest održan je 7. decembra 2015. godine sa zahtjevom za smjenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavom upućenoj novinarki Zlatiji Labović uvrijedio […]

SRBIJA: PROTESTI “NOVINARI NE KLEČE” SE NASTAVLJAJU

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, cilj okupljanja je odbrana prava građana na “informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija”.

“Prvi protest održan je 7. decembra 2015. godine sa zahtjevom za smjenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavom upućenoj novinarki Zlatiji Labović uvrijedio sve žene, sve novinarke i cijelu našu profesiju”, navodi se u saopštenju.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića traži se da prestane uznemiravati javnost i vršiti pritisak na pravosuđe. Od Tužilaštva se zahtjeva da što prije ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara. Zatraženo je poštovanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Protest je najavljen u 19 h ispred Vlade Srbije u Beogradu, na Trgu slobode u Novom Sadu, ispred Narodnog pozorišta u Nišu, kod Krsta u Kragujevcu, na pješačkoj zoni u Novom Pazaru, ispred Doma kulture u Čačku, ispred stare robne kuće u Šapcu, na Gradskom trgu u Kikindi, kod Rudarske česme u Lazarevcu, ispred zgrade opštine u Mladenovcu i ispred gradske skupštine u Vranju.

Više na RSE

About The Author