EFJ I EVROPSKA KOMISIJA: Države moraju osigurati pomoć i plan oporavka za medije

Profesionalno i etično novinarstvo, medijska pismenost i transparentnost najbolji su protuodgovor na dezinformacije

EFJ I EVROPSKA KOMISIJA: Države moraju osigurati pomoć i plan oporavka za medije

Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård, direktorica EFJ-a Renate Schroeder i generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez održali su online sastanak s potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Věrom Jourovom kako bi odgovorili na izazove pandemije novog koronavirusa Covid-19.

Vodstvo EFJ-a na sastanku je izrazilo zabrinutost zbog donesenih mjera koje se protive slobodi medija, a za kojima su posegnule brojne evropske države, počevši od Mađarske.

Kako je ocijenjeno Covid-19 stvorio je globalnu krizu za slobodu novinarstva, a za vrijeme te krize građanima trebaju profesionalni, ekonomski osigurani novinari više nego ikada ranije. Stav EFJ-a koji je iznesen na sastanku je da bi EU trebala djelovati i poticati svoje države članice na djelovanje.

Kada su u pitanju dezinformacije, čelnici EFJ-a istaknuli su da su profesionalno i etično novinarstvo, medijska pismenost i transparentnost najbolji protuodgovor na dezinformacije.

EFJ je pozvao Evropsku uniju da ekonomski podrži medijski sektor, kao vitalni sektor za demokratiju, a smatraju da trebaju naložiti svaku od država članica da bez odgađanja pokrenu plan oporavka u medijima.

Umjesto smanjenja poreza na dobit ili smanjenja socijalne sigurnosti i otkupa dionica, potrebne su ciljane mjere.

Kako je rečeno, potrebna je direktna finansijska podrška za dnevne i sedmične medije, a predlažu se i subvencije koje bi dijelilo neovisno tijelo na osnovu objektivnih kriterija.

Prijedlog EFJ-a je osnivanje nacionalnih fondovova za inovacije u vijestima koji bi bili podrška, putem neovisnog tijela koje uključuje i strukovne novinarske organizacije, novim pristupima prikupljanja vijesti, posebno na lokalnom nivou.

Neovisno tijelo bilo bi zaduženo za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku neovisnom istraživačkom novinarstvu baziranom na temama iz lokalnih zajednica kao i za inovacije i novinarske start-upove.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova obećala je vodstvu EFJ-a da će prenijeti zahtjeve te je naredni sastanak zakazala za dvije sedmice.

U međuvremenu, pozvala je sve nacionalne novinarske organizacije da zahtijevaju od vlada posebnu državnu pomoć te garantirala da se Evropska komisija ni pod kojim uvjetima neće usprotiviti davanju takve pomoći.

EFJ zna da su neki mediji već dobili direktnu pomoć (posebno u Italiji i na Malti) te su zamolili sve članice da podijele informacije o tome sa Sekretarijatom EFJ-a kako bi ih mogli dalje prenijeti svim povezanim društvima. To bi bio čin solidarnosti, poručuje vodstvo EFJ.

Izvor: BH novinari

About The Author