Novinari pozvali Evropski parlament da zabrani špijunski softver

Za novinare, digitalna sigurnost i integritet podataka ključni su za sigurnost i povjerljivost i zaštitu izvora

Novinari pozvali Evropski parlament da zabrani špijunski softver
Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba

Više od 200 novinara potpisalo je pismo kojim su pozvali članove Evropskog parlamenta da u novom Evropskom zakonu o slobodi medija uvedu apsolutnu zabranu nadzora medija putem špijunskog softvera.

Špijunski softver, koji potajno preuzima kontrolu nad elektronskim uređajima, a da ga nije moguće otkriti, dovodi novinare širom svijeta u opasnost od povećanog uznemiravanja, nasilja i zatvaranja.

U pismu novinari koji žive u Evropskoj uniji detaljno opisuju kako takav nametljiv nadzor ugrožava njihovu radnu sposobnost i prava na privatnost i povjerljivost izvora.

– Neki od nas i mnoge naše kolege širom Evrope i svijeta bili su nezakonito ciljani u proteklim godinama, uključujući države članice Evropske unije. Neki od njih su koristili to oružje protiv nas, prijeteći i potencijalno kršeći povjerljivost s izvorima, zadiranje u privatne živote čime su nas doveli u opasnost – naveli su u pismu.

Špijunski softver danas je velika prijetnja slobodi medija, kazali su. On omogućava pristup neograničenoj količini podataka komunikaciji, fotografijama i kontaktima bez znanja žrtve zbog čega EU pod hitno treba stati tome u kraj.

– Za nas novinare, digitalna sigurnost i integritet podataka ključni su za garant naše sigurnosti, te povjerljivosti i zaštititi naših izvora. Moramo moći vjerovati svojim uređajima i kanalima komunikacija u svrhu osiguravanja javnog interesa i kvalitetnog novinarstva – rečeno je.

Podsjećaju da je nekoliko vlada EU zarazilo telefone novinara špijunskim softverom dok su koristile nacionalnu sigurnost kao izgovor. Uključivanje tih osnova u buduće zakonodavstvo ugrozilo bi sigurnost novinara.

– Iako su brojne zaštitne mjere dodane tokom parlamentarnih rasprava, ostaje previše rupa u zakonu. Evropski parlament ih još može zatvoriti i ponuditi štit koji nam je potreban od ilegalnog nadzora. Pozivamo vas da zabranite korištenje špijunskog softvera protiv novinara – kazali su potpisnici pisma.

Izvor: CJP

About The Author