CPJ poziva na istragu nakon što su izraelske snage pucale na novinare

Al-Araby TV emitirala je snimke novinara, koji nose plave prsluke s natpisom “PRESS”, kako se saginju blizu svog automobila

CPJ poziva na istragu nakon što su izraelske snage pucale na novinare

 

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) izrazio je zabrinutost zbog izvještaja o pucanju izraelskih snaga na televizijsku ekipu Al-Araby i pozivali su na hitnu i transparentnu istragu o tome da li su novinari bili meta.

Izraelske snage pucale su na Ameeda Shehadea, novinara televizijske kuće Al-Araby TV koju finansira Katar, i snimatelja Rabiha Al-Monayara dok su pokrivali izraelski napad na selo Deir al-Ghusun u gradu Tulkarmu na Zapadnoj obali.

Prema izvještajima Shehade i Wafa Awada, fotografa novinske agencije Wafa u palestinskom vlasništvu, koji je bio među novinarima koji su pratili raciju, niti jedan novinar nije ozlijeđen u napadu.

– Na brdu gdje smo stajali bilo je oko 15 drugih novinara. Vojnik je otvorio vatru iz vozila 20 metara od nas. Mogli su nas jasno vidjeti. Morao sam pasti na tlo kako bi izbjegao metke i morao sam puzati na veliku udaljenost kako bi izbjegao pucnjavu – kazao je Shehade za CPJ.

Al-Araby TV emitirala je snimke novinara, koji nose plave prsluke s natpisom “PRESS”, kako se saginju blizu svog automobila. Nakon što je Al-Monayar uzeo kameru, otkriveno je da je oštećena s nekoliko metaka.

– CPJ je uznemiren pucanjem izraelskih vojnika na dvojicu novinara televizije Al-Araby. Osjećamo olakšanje što su novinari preživjeli napad i pozivamo na brzu istragu o tome da li su bili meta, posebno imajući u vidu da je ovo drugi put da su novinari napadnuti od strane IDF-a dok su izvještavali – kazao je direktor programa CPJ-a Carlos Martinez de la Serna.

– Novinari koji su pratili operaciju bili su meta vojnika IDF-a iako su svi nosili novinarske prsluke, izvještavali su satima i jasno ih je bilo moguće identificirati kao novinare – rekao je Awad CPJ-u.

Prema Guardianu, izraelske snage ubile su pet Palestinaca u raciji tokom noći; Hamas je potvrdio da su četvorica ubijenih bili iz njegovog oružanog krila al-Qassama.

Al-Monayar i Shehade u julu 2023. godine izvještavali su o izraelskoj operaciji protiv militanata u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali kada su snage IDF-a u vozilu pucale na njihovu opremu, uništivši odašiljač i srušivši kameru s tronošca. CPJ je pozvao na istragu o napadu.

U odgovoru od 7. maja na upite CPJ-a o pucnjavi u Tulkarmu, IDF-ov odjel za Sjevernu Ameriku rekao je da “ni u jednom trenutku nije bilo namjerne pucnjave snaga IDF-a na novinare.”

IDF je rekao da su izraelske snage u tom području pucale iz oružja kao odgovor na pucnjavu “terorista” i da “iako IDF cijeni slobodu medija, ponavlja da je prisutnost u zoni sukoba opasna”.

Izvor: CPJ

About The Author