‘Veo tajnosti’: Google ograničio javni pristup antimonopolskom suđenju

Kritičari osuđuju zatvaranje suđenja za medije nakon što je sudac dopustio iznošenje dokaza i svjedočenja iza zatvorenih vrata

‘Veo tajnosti’: Google ograničio javni pristup antimonopolskom suđenju

Značajno antimonopolsko suđenje u slučaju američkog Ministarstva pravosuđa protiv Googlea traje već treću sedmicu, dok Vlada nastavlja iznositi dokaze tvrdeći da je kompanija internetskog pretraživanja zloupotrijebila svoju moć i resurse kako bi održala monopol.

Suđenje ima široke implikacije na tehnološku industriju, antimonopolski zakon i potencijalno način na koji stotine miliona ljudi koriste i pristupaju internetu. No, u sudnici se veći dio postupka odvija iza zatvorenih vrata, na ročištima koja su nedostupna javnosti i medijima.

Tajnovitost je razbjesnila stručnjake za transparentnost i tehnološke kritičare, koji tvrde da Google pokušava ‘gurnuti suđenje pod tepih’.

Državni tužitelji pokušali su predstaviti status Googlea, de facto pretraživača za većinu Amerikanaca, kao priču o tehnološkom divu koji nasilno i nepravedno izbacuje konkurente. Googleovi advokati oštro su odbacili optužbe, navodeći da je njegova istaknutost rezultat toga što su potrošači odabrali vrhunski proizvod.

Google je uspješno zatražio od suca Amita Mehte da blokira pristup javnosti i dokazima i svjedočenjima tokom prvih sedmica suđenja, tvrdeći da bi poslovne tajne mogle biti otkrivene. Čak i prije početka suđenja, Mehta se složio s Googleovim advokatima da bi javni audio i video suđenja trebali biti zabranjeni kako bi se spriječila bilo kakva potencijalna nepotrebna šteta za kompaniju.

Dobivanje informacija o suđenju umjesto toga palo je na novinare, aktiviste i promatrače koji su fizički u sudnici.

Googleovi advokati, kao i advokati drugih velikih kompanija poput Applea čiji su rukovoditelji uključeni u suđenje, također su se zalagali da se dokumenti i svjedočenja zadrže u tajnosti uz rizik od štete konkurenciji.

Pravni promatrači i mediji često su uspoređivali suđenje Googleu sa značajnom antimonopolskom tužbom Ministarstva pravosuđa protiv Microsofta 1990-ih, koja je privukla pažnju.

U slučaju Google, vlada je bila u mogućnosti javno predstaviti interne dokumente i komunikacije za koje Ministarstvo pravosuđa tvrdi da pokazuju da je Google dugo namjeravao zadržati svoj monopol nepoštenom i antikonkurentnom praksom.

Izvor: The Guardian

About The Author