Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji

EU zažmirila na Orbanove napade na demokratiju te se problem se pogoršao i ohrabrio autoritarne vođe drugih zemalja da slijede njegov put

Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ukazala je na nedavne „zabrinjavajuće događaje“ za slobodu i nezavisnost medija u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji, tokom rasprave u Evropskom parlamentu.

Jurova, koja je i češka komesarka zadužena za vrijednosti i trasparentnost, rekla je da Komisija prati situaciju i da neće oklijevati da djeluje u slučaju nepoštovanja propisa Evropske unije od strane parlamenata ili odluka vlada.

Ona je podsjetila koliko su za demokratiju značajni nezavisni mediji koji rade bez političlkih pritisaka.

– Nažalost posljednji mjeseci obilježeni su novim zabrinjavajućim razvojem događaja – procijenila je ona i navela da razlozi za ukidanje nezavisnog radija Klubradio u Mađarskoj izazivaju zabrinutost.

Spomenula je plan za uvođenje poreza na oglašavanje u Poljskoj, što su nezavisni mediji osudili kao prijetnju za njihov opstanak, prijedlog koji se razmatra te je izrazila nadu da će se u obzir uzeti zabrinutost koju je EU izrazila.

Osudila je prekinute pokušaje u Sloveniji da se ukine finansiranje i nezavisnost nacionalne novinske agencije STA kao i česte verbalne napade na novinare u toj zemlji.

Vera Jurova je podsjetila da je u izvještaj o stanju pravne države u svakoj od 27 zemalja članica, koji uključuje poglavlje o pluralizmu medija, već ukazano na probleme, a sljedeći izvještaj se očekuje u julu.

Podvukla je da je Mađarska podvrgnuta proceuri po članu sedam povelje pokrenute zbog rizika od „ozbiljnih kršenja“ vrijednosti EU i izrazila nadu da će uskoro moći o tom pitanju da razgovara na sastanku s ministrima vanjskih poslova Evropske unije.

– Treba da napredujemo – kazala je mada je ta procedura koja može da dovede do oduzimanja prava glasa za zemlju članicu Unije, u praksi neprimjenjiva zato što zahtijeva da je jednoglasno donesu sve zemlje članice.

Jurova je ipak priznala da Komisija ima „ograničena“ ovlaštenja o pitanju medija i izrazila želju da se prošire i ojačaju „alati“ koje su joj na raspolaganju.

Tokom rasprave europoslanica Gvendolin Delbos-Korfild, izvjestiteljica za situaciju u Mađarskoj, osudila je kupovinu medijskih kuća od firmi vezanih za Vladu premijera Viktora Orbana.

U saopćenju je predstavnica nevladine organizacije Libertis (Liberties) ocijenila da je EU napravila veliku grešku što je zažmirila na Orbanove napade na demokratiju u njegovoj zemlji.

– Problem se pogoršao i ohrabrio autoritarne vođe drugih zemalja da slijede njegov put kao što su Poljska i Slovenija – istaknula je.

Izvor: Danas

About The Author