FACEBOOK UKINUO STOTINE MILIONA LAŽNIH PROFILA

Kompanija je poduzela mjere protiv skoro milijardu i po naloga i postova koji su prekršili standarde te društvene mreže. Oko 583 miliona lažnih Facebook profila je ukinuto u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je ta kompanija, a oko 837 miliona različitih postova je uklonjeno. Moderirano je i 2,5 miliona postova koji se tiču govora […]

FACEBOOK UKINUO STOTINE MILIONA LAŽNIH PROFILA

Kompanija je poduzela mjere protiv skoro milijardu i po naloga i postova koji su prekršili standarde te društvene mreže.

Oko 583 miliona lažnih Facebook profila je ukinuto u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je ta kompanija, a oko 837 miliona različitih postova je uklonjeno. Moderirano je i 2,5 miliona postova koji se tiču govora mržnje, 1,9 miliona postova koji se tiču terorističke propagande, 3,4 miliona postova koji prikazuju nasilje i 21 milion sadržaja koji prikazuju nagost i seks, piše Guardian.

Nekoliko je kategorija koje se izdvajaju iz Facebookovih pravila o kršenju pravila sadržaja i uključuju vizualne prikaze seksualnog iskorištavanja djece, pornografiju, nasilje, suicidalne postove, maltretiranje, kršenje privatnosti i autorskih prava. Povećao se i broj sadržaja koje su uklonili alati bazirani na umjetnoj inteligenciji koji se koriste za pronalaženje i moderiranje adržaja bez pojedinačnih korisnila koji ih takvima označavaju.

Facebook nije jedina platforma koja poduzima korake u cilju transparentnosti. Ranije je i Youtube uklonio milione videa koji krše njihova pravila.

media.ba

About The Author