SURAĆU ĆE SE SUDITI ZBOG NAPADA NA HRVOJA BAJLA

Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv Jakova Suraća zbog počinjenja kaznenih djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom i protiv osobne slobode prijetnjom, prenosi ZADARnews.  Suraća se tereti se da je 24. lipnja 2018. nešto iza 19 sati u Zadru, vidjevši Bajla, a kojem je zamjerio sadržaj tekstova koje je objavio, prišao […]

SURAĆU ĆE SE SUDITI ZBOG NAPADA NA HRVOJA BAJLA

Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv Jakova Suraća zbog počinjenja kaznenih djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom i protiv osobne slobode prijetnjom, prenosi ZADARnews. 

Suraća se tereti se da je 24. lipnja 2018. nešto iza 19 sati u Zadru, vidjevši Bajla, a kojem je zamjerio sadržaj tekstova koje je objavio, prišao mu te, u cilju da kod njega izazove strah, uputio mu prijeteće riječi (“što ti pišeš o Kalmeti, Livakoviću, HDZ-u i nama p… ti materina”… “jebo te četnički Index i šugavi Nacional”… “završit ćeš kao Pukanić”… “odrubit ću ti glavu”… “otkinut ću ti glavu”…), a potom ga, u namjeri da ga teško tjelesno ozljedi, udario šakom u glavu uslijed čega je oštećenik pao na pod. Nadalje, Surać je Bajla tada udarao u tijelo dok se isti nalazio na podu ponavljajući prijeteće riječi pri čemu je oštećenik zadobio teške tjelesne ozljede (prijelom desne podlaktice) te je osjetio strah za vlastiti život i strah u vezi obavljanja svog posla.

Naknadno je Suraću produljena mjera opreza i do daljnjega se Bajlu ne smije približiti na manje od 50 metara – rješenje je to kojega je nedavno potpisala sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parač Krišto. Ukoliko Surać prekrši tu mjeru, istog treba bit će priveden i smješten u istražni zatvor.

Za djela koja se Suraću stavljaju na teret može biti izrečena kazna zatvora od jedne do pet godina zatvora. S obzirom na to da je Surać u prije napada na Bajla kazao kako “to” radi u ime Božidara Kalmete i Zravka Livakovića, izgledno je kako će se među svjedocima na suđenju Suraću naći i njih dvojica, kojima se inače sudi u korupcijskoj aferi Remorker u Zagrebu.

Osuda međunarodnih organizacija

Napad na novinara Bajlu osudilo je Hrvatsko novinarsko društvoRegionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinaraEuropska i Međunarodna federacija novinara te predstavnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija Harlem Désir.

Bajlo je i prethodnih godina doživljavao prijetnje i vrijeđanja zbog svog beskompromisnog rada u novinarstvu. Premda su sve prijetnje prijavljene, policija nije riješila ni jedan slučaj.

hnd.hr

About The Author