Mreža novinara upozorava na prijetnje novinarima u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Prijetnje životu novinara koji samo rade svoj posao u interesu javnosti treba biti od najveće važnosti za brzu reakciju institucija

Mreža novinara upozorava na prijetnje novinarima u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Novinarka istraživačkog laboratorija Makedonije (IRL) Maja Jovanovska primila je prijetnje načelnika Odjela za urbanizam u Općini Mavrovo Rostushe Sadredina Elezoskog nakon izvještavanja o bespravnim objektima koji se grade u Nacionalnom parku Mavrovo.

Tim IRL-a je 2. juna bio u Mavrovu na sastanku s nekoliko djelatnika u općini Mavrovo i JP Nacionalni park Mavrovo. Jedino je načelnik Odjela za urbanizam u Općini Sadredin Elezoski odbio susret s novinarima, iako su ga, prema riječima Jovanovske, kontaktirali u više puta.

Nakon poziva Sadredina Elezoskog s Majom Jovanovskom, koja je objasnila da još čekaju odgovore na pitanja poslana 4. aprila, novinarki je uputio uvrede i pogrdne riječi, prijeteći riječima: “Čuvaj se danas. Vidjet ćeš što bi ti se moglo dogoditi ako dođeš ovamo”.

– Prije sam imala indirektne prijetnje vezane uz istraživanje na kojem sam radila i koje su dolazile od ljudi s moći i utjecajnih pozicija, ali ovo je prvi put da su mi direktno prijetili – rekla je Jovanovska AJM-u povodom ovih prijetnji.

Dodaje da se u početku jako uplašila, jer istraživanje na kojem radi sve više dokazuje političke i poslovne interese za uništenje najvećeg Nacionalnog parka Mavrovo.

Još jedna prijetnja upućena je srbijanskom novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću. Jovović je na Instagramu dobio prijeteću poruku s profila pod nazivom “Crveni vragovi” sljedećeg sadržaja: “Mislite da smo zaboravili kada ste bili u Prištini? P…. ne znaš što ti se sprema!”

S obzirom na to da je Jovović prije osam mjeseci primio nekoliko ozbiljnih prijetnji, koje se još procesuiraju pred tužilaštvom, novinar se osjeća uplašeno i razočarano dosadašnjim radnjama.

– Ovakve poruke nisu neuobičajene, ali to ne znači da nisu opasne jer nikad ne znate ko bi vas i kada mogao povrijediti. Ne mislim da će institucije odraditi svoj posao i pronaći odgovorne za te prijetnje, ali nadam se da je ostalo malo ljudskosti i savjesti u ljudima koji tamo rade, da bi se tako nešto moglo dogoditi njima ili njihovoj porodici, djeci ili prijateljima – kazao je Jovović za mrežu SafeJournalists.

Mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu najoštrije je osudila prijetnje upućene novinarima i pozvala je institucije u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji da reagiraju u najkraćem mogućem roku, pronađu i sankcioniraju počinitelja u Srbiji, a da Elezoski snosi posljedice u Sjevernoj Makedoniji.

Dragan Sekulovski, direktor Mreže zatražio je hitnu reakciju nadležnih tijela, naglašavajući da kada dođe do ozbiljne prijetnje životu novinara samo zato što rade svoj posao u interesu javnosti, to je od najveće važnosti za brzu reakciju institucija.

Izvor: Mreža SafeJournalists

About The Author