Tri medijske djelatnice ubijene su na povratku kući s posla u istočnom Afganistanu

Ciljano ubijanje novinara moglo bi izazvati stanje straha u novinarskoj zajednici, a to bi moglo dovesti do autocenzure

Tri medijske djelatnice ubijene su na povratku kući s posla u istočnom Afganistanu

Tri medijske djelatnice ubijene su u gradu Jalalabadu na istoku Afganistana, potvrdili su vladini dužnosnici, usred vala ubistava koji imaju za cilj širenje straha među profesionalnim radnicima u urbanim sredinama.

Direktor lokalne televizije Enikas TV Zalmai Latifi kazao je da su tri žene nedavno završile srednju školu i imale su između 18 i 20 godina.

Vladini izvori navode da su žene ubijene na putu od kuće do posla, a svjedoci su rekli kako su im naoružani muškarci pucali u glavu nakon čega su pobjegli. Četvrta je žena ranjena, a glasnogovornik bolnice rekao je da je primljena u bolnicu i bori se za život.

Šef pokrajinske policije Juma Gul Hemat rekao je da je osumnjičeni glavni napadač uhapšen i da je povezan s Talibanima. Talibanski glasnogovornik negirao je da je grupa bila umiješana u napad.

Pucnjave i napadi autobombama imali su za mete posljednjih mjeseci novinare, uposlenike nevladinih organizacija i vladine zaposlenike.

Afganistanska vlada i neke od stranih sila krive za napade uglavnom talibane, koji negiraju umiješanost. Takozvana grupa Islamska država također je prisutna u istočnoj afganistanskoj pokrajini Nangahar, čiji je glavni grad Jalalabad.

– Ciljano ubijanje novinara moglo bi izazvati stanje straha u novinarskoj zajednici, a to bi moglo dovesti do autocenzure, napuštanja medijskih aktivnosti, pa čak i do napuštanja zemlje – kazao je šef afganistanske grupe za zagovaranje medija Nai Mujib Khalwatgar.

Latifi s TV-a Enikas rekao je da je na kanalu, koji je uspostavljen 2018. godine, bilo zaposleno 10 žena, ali četiri su do sada ubijene, uključujući Malalu Maiwand, televizijsku novinarku koja je ubijena zajedno sa svojim vozačem krajem prošle godine.

Talibani i afganistanska vlada vode mirovne pregovore u Dohi, iako je napredak usporen dok administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena preispituje svoje planove za mirovni proces i povlačenje trupa.

– Ti napadi su namijenjeni zastrašivanju, a počinioci se nadaju da će ugušiti slobodu govora u naciji u kojoj su mediji procvjetali tokom posljednjih 20 godina. To se ne može tolerirati – objavila je Ambasada SAD-a u Kabulu.

Izvor: Reuters

About The Author