Twitter zaostaje u usklađivanju s novim zakonima Evropske unije

Cilj EU-a novim zakonom je stvoriti sigurniji internet za korisnike i imati mehanizam za pozivanje kompanija na odgovornost

Twitter zaostaje u usklađivanju s novim zakonima Evropske unije

Zaustavljanje Twitter programa koji je bio ključan za vanjske istraživače koji su proučavali kampanje dezinformiranja dovodi u pitanje strategiju kompanije da se uskladi s nadolazećom regulativom u Evropi, kazali su Reutersu bivši zaposlenici i stručnjaci.

Novi Zakon o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, jedan od najstrožih svjetskih propisa o internetskim platformama, natjerao je tehnološke kompanije da nađu načina kako da ispune njegove zahtjeve o uvođenju mjera protiv nezakonitog sadržaja i objašnjenju koraka koje poduzimaju u moderiranju sadržaja prije nego što zakon stupi na snagu početkom 2024. godine.

Twitter je u junu potpisao dobrovoljni sporazum s EU-om koji se odnosi na DSA obavezujući se na “osnaživanje istraživačke zajednice” putem sredstava koja uključuju dijeljenje skupova podataka o dezinformacijama s istraživačima. Cilj EU-a ovim zakonom je stvoriti sigurniji internet za korisnike i imati mehanizam za pozivanje kompanija na odgovornost.

Prema Yoelu Rothu, bivšem šefu odjela za povjerenje i sigurnost Twittera, konzorcij za istraživanje moderiranja Twittera bio je ključni dio Twitterovog plana za to, jer je prikupio podatke o državnoj manipulaciji platformom i dostavio ih istraživačima. “Twitter je bio jedinstveno dobro pozicioniran”, rekao je.

Gotovo svih 10 do 15 zaposlenika koji su radili u konzorciju napustili su kompaniju od kada je upravljanje Twittera preuzeo Elon Musk u oktobru, tvrdi Rothu, koji je podnio ostavku u novembru, što su kazali i drugi bivši zaposlenici koji su bili uključeni u program.

Zakonom EU-a zahtijevalo bi se da platforme s više od 45 miliona korisnika u EU-u odgovore na prijedloge istraživača koje provjerava EU. Nepridržavanje DSA-a nakon što stupi na snagu moglo bi dovesti do kazni do šest posto globalnog prihoda ili čak zabrane poslovanja u EU-u, navodi se na web stranici Evropske komisije.

– Namjeravamo se u potpunosti pridržavati DSA-a, imamo mnogo zaposlenika koji interno rade na usklađenosti s DSA-om i svoju smo namjeru usklađivanja obavijestili EU komesara Thierryja Bretona i njegove tim – kazala je voditeljica povjerenja i sigurnosti u Twitteru Ella Irwin.

Nije komentirala detaljna pitanja o statusu konzorcija, koliko je zaposlenika radilo na njemu ili kako se Twitter planira uskladiti s DSA.

Breton se sastao najmanje dva puta s Muskom kako bi razgovarali o namjeri Twittera da se uskladi s nadolazećim zakonom. Ranije je izjavio da je Twitterom veliki posao jer će se kompanija morati odlučno uhvatiti u koštac s dezinformacijama i značajno pojačati moderiranje sadržaja.

U cijeloj kompaniji najmanje 5.000 zaposlenika (otprilike dvije trećine ukupnog broja prije preuzimanja) ili je dalo otkaz ili je otpušteno dok Musk revidira Twitter, što posebno teško pogađa timove za povjerenje i sigurnost te javne politike.

– Jednostavno ne vidim kako će apsolutno osakaćeno osoblje… biti u stanju spremno se uskladiti s DSA-om – rekla je Rebekah Tromble, ravnateljica Instituta za podatke, demokratiju i politiku na Univerzitetu George Washington.

Izvor: EuroNews

About The Author