RTRS I BNTV: Jesu li tri prsta Nenada Nešića najveći politički problem?

Milorad Dodik govori o obesmišljavanju svega srpskog u Sarajevu, Nebojša Vukanović naziva Nešića kukavicom jer se zbog svog gesta izvinio, a Skupština Kantona Sarajevo usvaja deklaraciju u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred državnih institucija

RTRS I BNTV: Jesu li tri prsta Nenada Nešića najveći politički problem?
Foto: FTV/N1

 

RTRS: Odgovor povremeno histeričnom i konstantno zabludjelom Nijemcu

  1. – 30. januar 2023.

UJEDINJENI OKO KOSOVA: U kojoj su vezi bh. entitet Republika Srpska i njemačko-francuski plan za pregovore Beograda i Prištine? Ovo se pitanje neminovno nameće nakon poruka Milorada Dodika, predsjednika RS-a, da srpska vlast i opozicija moraju biti jedinstveni i odbiti prijedlog oko organizovanja zajednice srpskih opština na Kosovu. Koja srpska vlast i koja opozicija? Dodik pojašnjenje ne daje, a, očekivano, odgovor novinari RTRS-a i ne traže.

SNSD I DNS: Ništa tako jasno nije oslikalo sve licemjerstvo politike SNSD-a kao navodna pobuna unutar te stranke oko izbora Nenada Nešića, lidera DNS-a, za ministra sigurnosti BiH. Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo Nešićevom izboru se usprotivio, iznijeli su i argumente tome u prilog, no nakon što im je Dodik pojasnio „opravdanost“ tog izbora, sve se svelo tek na verbalno negodovanje. Političke kalkulacije kojima se lider SNSD-a rukovodi, izuzme li se isprazno lamentiranje o potrebi jake zastupljenosti RS-a u institucijama BiH, neuhvatljive su, ali je jasno da je njegova ipak zadnja i da se ne propituje.

USHIĆENI NOVINAR: I sam izbor Vijeća ministara također je potvrdio da je državna politika tek puki zbir zadovoljavanja stranačkih interesa. Gvozden Šarac nije krio ushićenje zbog „brzog formiranja vlasti“, a u izvještaju navodi da je „opozicija utrošila više od sat vremena ukazujući na nekredibilnost novih ministara“. Za to, ustvrdio je, nisu imali nikakav osnov. Koruptivne afere, porodično nasilje, kriminalni milje koji se veže za pojedine ministre, na što su u diskusijama ukazivali opozicioni zastupnici, po Šarcu, nisu pitanja koja bi trebala biti od značaja za obavljanje funkcija.

PROBLEMI TERMOELEKTRANA: Kako to uprava Termoelektrane Gacko treba riješiti probleme zbog kojih je bio obustavljen njen rad, pitanje je koje novinari nisu postavili ministru energetike RS-a Petru Đokiću. U izvještaju se, istina, navodi da su razlozi obustave rada loš kvalitet uglja i velike kiše, ali umjesto fokusiranja na te činjenice i probleme, bilo je važnije baviti se opozicionim političarem Nebojšom Vukanovićem. Koji je ustvrdio da TE Gacko nema uglja te upozorio da se stoga za rad koriste enormne tone mazuta. Činjenica koju ni ministar ni novinari Dnevnika ne osporavaju, no smatraju je nebitnom.

SANKCIJE RUSIJI: Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Bojana Krišto, preneseno je u Dnevniku 25. januara,  u svom prvom obraćanju novinarima navela je da će ključni posao njenog kabineta biti ispunjavanje uvjeta koji proizlaze iz kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Dva dana kasnije, Bosni i Hercegovini je isporučen i zahtjev za uvođenje viza građanima Ruske Federacije. I dok iz Vijeća ministara nema reakcija, iz RS-a stiže promptno reagovanje u kojem se Evropskoj uniji spočitava da će „zahtjevom oko kojeg nema konsenzusa u BiH samo narušiti dobru početnu saradnju nove vlasti“. A kad se već nisu oglasili zvaničnici BiH, RTRS brižljivo je prenio saopštenje ruske ambasade u BiH, koja poručuje da „Evropska unija želi da od BiH kao suverene zemlje napravi koloniju“. I sve to, pojasnio je Gvozden Šarac gledateljima, samo zbog, „kako kažu, ruske agresije na Ukrajinu“.

NJEMAČKI TENKOVI: Odluka Njemačke da Ukrajini isporuči tenkove bila je ključna tema vijesti iz svijeta. I ovog puta samo iz ugla Rusije, iako se RS, kako se to kontinuirano ističe u vijestima entitetskog javnog servisa, zalaže za neutralnost u „ukrajinsko-ruskom sukobu“.

Ocjena: 1

 

BNTV: Država i entiteti obogatili su se na račun građana koji su osiromašili

  1. – 30. januar 2023.

ZA I PROTIV NEŠIĆA: Izbor novog Vijeća ministara BiH bila je ključna politička tema nedjelje iza nas. Fokus je stavljen i na kratkotrajna previranja unutar SNSD-a, odnosno nezadovoljstvo gradskog odbora te stranke iz Istočnog Sarajeva kandidaturom, a potom i izborom Nenada Nešića za ministra sigurnosti. Za razliku od RTRS-a, novinari BNTV-a su jasno ukazali na to kako funkcionira SNSD i da je Milorad Dodik taj čija je riječ odnosno odluka zadnja i članstvo je mora prihvatiti. Sve to potkrijepljeno je izjavom Miroslava Vujičića, jednog od nezadovoljnih članova stranke i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji je svoj „stav“ branio tvrdnjom da je protiv Nešića, ali „kako se glasa za sve ministre, glasat će za njega i poštovati stav stranke“.

AKCIZE NA GORIVO: Na novu državnu vlast novinari Dnevnika adresirali su i pitanje o ukidanju akciza na naftu i naftne derivate. Podsjetili su da je SNSD tokom prošle godine blokirao izmjene Zakona o akcizama, čiji je predlagač bio SDP BiH, i tražili odgovor na pitanje hoće li sada ispuniti obećanja koja su dana tokom izborne kampanje i ukinuti akcize na gorivo čije cijene ponovo rastu. Ako je suditi na temelju izjava pojedinih zastupnika i vladajuće državne koalicije, malo je vjerovatno da će građani BiH manje novca izdvajati za gorivo.

PONOVO O IZBORIMA: Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, ne miri se s izbornim porazom u utrci za predsjednika RS-a. U Dnevniku 25. januara prenesene su njene optužbe na račun Centralne izborne komisije i ponovni zahtjev da se PDP-u dostave rezultati kontrolnog brojanja glasova. Uz ovaj izvještaj emitovana je i izjava člana CIK-a Željka Bakalara za BHT1 neposredno nakon izbora u kojoj je naveo da je na preko 80 posto biračkih mjesta u RS-u bilo „organizovano pakovanje vreća s glasovima“ za izbor predsjednika RS-a. Iako je jasno da će legalnost izbora Milorada Dodika za predsjednika RS-a ostati pod sumnjom i da ništa neće  promijeniti, ovakvi izvještaji su bitni kako bi građane podsjećali na to kako vlast vlada u ovom bh. entitetu i koliki je njen utjecaj na entitetske i državne institucije.

SOCIJALNA KARTA NA ČEKANJU: Poskupljenje električne energije bit će novi udar na građane. Iako je Vlada RS obećala da će poskupljenje zaobići „energetski zaštićene potrošače“, novinari su ukazali da ta kategorija potrošača postoji u zakonu, ali da ne postoje pravilnici temeljem kojih se utvrđuje ko u tu kategoriju spada. Jedan od uvjeta trebala bi biti i socijalna karta građana, koju je premijer na početku mandata pompezno najavio, ali sada samo saopštenje da bi taj posao trebao biti okončan do polovine godine!?

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Podizanje tri prsta novog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića pred zgradom državnog parlamenta, ako je suditi po izvještavanju RTRS-a, ključni je politički problem BiH. Tome je, bez sumnje, doprinijela i deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se taj čin osuđuje. Milorad Dodik, prenosi RTRS, vidi u tome nastavak „obesmišljavanja svega srpskog u Sarajevu“. Nebojša Vukanović, u Dnevniku BNTV-a, Nešića naziva kukavicom jer se zbog toga izvinuo tokom gostovanja na FTV-u. Ono što je evidentno jest da je Nešićeva gesta puka i jeftina provokacija kojom je želio pažnju javnosti skrenuti sa činjenice da čak ni unutar SNSD-a, koji je njegovu kandidaturu za ministra podržao, ne uživa podršku kakvu je očekivao, a što su obje medijske kuće zanemarile.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Inflacija u BiH rezultirala je po osnovu indirektnih poreza povećanjem državnog budžeta za 9,96 milijardi KM. Ekonomisti su upozorili da su se država i njeni entiteti obogatili na račun građana koji su osiromašili, a što potvrđuje i anketa emitovana u okviru ovog izvještaja. Ekonomski eksperti upozorili su da je razlog tome činjenica da u državi ne postoji ekonomska politika. Mi izdvajamo izjavu ekonomskog analitičara Alekse Milojevića koji je ustvrdio da je BiH „jedno od socijalno najnepravednijih društava u Evropi“.

Minus sedmice

RTRS

Na meti Branke Kusmuk ponovo se našao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt. Povod su bili njegovi komentari oko proslave Dana RS-a, odnosno, kako Kusmuk navodi, “osporavanja rođendana Srpske“. Kada i gdje je prvi čovjek OHR-a o tome govorio, nije navedeno. Umjesto toga, Kusmuk ističe da „prijetnje stižu od osobe bez legitimiteta po ukusu političkog Sarajeva“. Visokog predstavnika naziva „povremeno histeričnim i konstantno zabludjelim Nijemcem“, kome RS „preporučuje da se ne igra sa istorijom“. Ako je i od Branke Kusmuk, od koje smo se svega neprofesionalnog naslušali, previše je. No to je pitanje kojim bi se, a teško je vjerovati da hoće, trebala baviti Regulatorna agencija za komunikacije.

BNTV

U kojoj su vezi činjenica da poslodavci radnicima u RS-u ne isplaćuju 13. platu i djelovanje sindikata, ostalo je nejasno. Ono što je bilo vidljivo jest nepoznavanje uloge sindikata, njihove nemoći da se suprotstave krupnom kapitalu koji kolaborira s vlašću i izbore za bolji položaj radništva u ovom bh. entitetu. Uz to, jedan od sugovornika potpisan je, uz ime, kao predsjednik sindikata. Kojeg, nije navedeno, što stvara dodatnu nedoumicu kod gledatelja.

 

About The Author