Užasi Gaze u fokusu izvještaja

Cijelu sedmicu na oba javna servisa obilježilo je izvještavanje o razbuktalom ratnom vihoru u Gazi. Slike stradanja, humanitarna katastrofa, sve je to bacilo u drugi plan dešavanja na domaćoj političkoj sceni

Užasi Gaze u fokusu izvještaja

 

BHT1: Možemo li do EU?

  1. – 17. oktobar 2023.

GDJE SMO MI, A GDJE JE EVROPA? Zaslužuje li BiH otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU? Koliko političari slijede ključne smjernice na tom putu, a kako njihove poteze ocjenjuju građani? Odličan način da se ponudi paralela o tome šta su očekivanja, a šta realnost. Tu su i odgovori o tome kako je i EU licemjerna i kako nema interesa da BiH postane dio njezine zajednice. Građani kažu da političari ne zaslužuju otvaranje pregovara, ali da su stanovnici zaslužili da im se ponudi nada koju članstvo u EU pruža.

HOĆE LI POSKUPJETI GRIJANJE? Pred sezonu grijanja nam je bio potreban i koristan prilog BHT1 o tome da li će doći do povećanja cijena centralnog grijanja – ono što smo saznali pruža nadu da neće biti neugodnih iznenađenja, ali navikli smo da ništa nije nemoguće kad je udar na džep u pitanju. Dobijamo i priču o tome kako je 64 i po miliona maraka osigurano za četiri kategorije domaćinstava za prevazilaženje krize zbog poskupljenja energenata u Federaciji BiH.

NOVI ILI STARI PREMIJER KS-a? Ko će biti novi premijer KS-a – pred najavljenu rekonstrukciju, odnosno novo uspostavljanje Kantonalne vlade. Dok je Nihad Uk uvjeren da će ostati na ovoj poziciji, BHT1 donosi priču o tome kako se spominju i druga imena, u prvom redu Irfan Čengić, ali je njegovo ime spomenuto iz redova opozicije, pa teško da će se takve prognoze i ostvariti. Prilog donosi i priču o imenima za nove članove Vlade, te ćemo u narednim danima sigurno čuti više o njima.

Ocjena 7

 

FTV: Patnja i razaranja

  1. – 17. oktobar 2023.

STRANA NEDUŽNIH:  FTV posvećeno tokom cijelih sedam dana prati dešavanja u Gazi – stradanja civila su u prvom planu i nedvojbeno se poručuje: „Strana nedužnih koji gube živote jedina je koju civilizirani svijet treba zauzeti.“ Plač djece, na hiljade ranjenih i ubijenih, uznemirujuće slike stradanja, potresna svjedočanstva, prizori koji ostavljaju bez riječi… Novinarka Damira Ibranović ukazuje na to kako je diplomatija zakazala, a iz minute u minutu ginu civili. Državni  sekretar SAD-a Antony Blinken doputovao je u Izrael, kojem američke pomoći neće manjkati. „Dokle god postoji Amerika Izrael nikad neće morati da se brani sam.“

NEŠIĆ BRANI DODIKA: Na domaćem terenu sve je po starom: zvaničnici iz RS-a i dalje negiraju legitimitet visokog predstavnika, a ovaj put je, kako prenosi FTV, prednjačio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji ga optužuje da je u BiH nelegalno unio oružje. I neizostavno se spominje Milorad Dodik. „Predsjednika Dodika neće niko hapsiti. On nije počinio nikakvo krivično djelo.“ A Dodik, kako izvještava FTV, ipak ide na sud. Saga se nastavlja, a FTV je prati: OHR uzvraća kako visoki predstavnik ima legitimitet, te da je imenovan na funkciju odlukom Upravnog odbora PIK-a.

HLJEB OD JUČER: Dobro došli u BiH, zemlju u kojoj se i hljeb kupuje na sniženju! Ova najava priloga najbolje oslikava socijalnu sliku BiH. Hljeb od jučer je, kako navode na FTV-u, za mnoge jedini koji jedu, jer se prodaje po cijeni od 20 feninga. Inicijativa za takozvani narodni hljeb je zaboravljena – s riječi na djela se još nije prešlo. FTV dobro drži teme od interesa javnosti u fokusu, a ove o cijenama osnovnih životnih namirnica su od egzistencijalnog interesa za sve nas.

Ocjena 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Slike demonstracija širom svijeta protiv izraelskog napada na Gazu prenose se u dnevnicima FTV-a, ali i BHT1, arapski blok zbija redove, Iran pruža podršku Palestincima, Rusija ima dobre odnose i s Izraelom i s Palestinom, ponudili su medijatorsku ulogu. Rješenja nema ni na vidiku, a FTV donosi i intervju s palestinskim ambasadorom u BiH Rezekom Namurom.  I domaćih tema ima napretek: Bakir Izetbegović ostaje na čelu SDA i naredne četiri godine i to, kako je rekao, tranzicijske godine, te najavljuje kako će stranačko liderstvo preuzeti mlađi – snažni pedesetogodišnjaci. Bilo bi zanimljivo saznati imena osam delegata koji su glasali protiv Izetbegovića, ali nismo, zato jesmo dobili skoro sedmominutni intervju na FTV-u s novim starim predsjednikom SDA. BHT1 se bavi praksom glasanja i preglasavanja u Predsjedništvu BiH i kako se uglavnom dobro slažu kad naručuju skupe automobile te da tu nema principa preglasavanja. Oba servisa su najveći dio svojih dnevnika posvetila, opravdano, dešavanjima u Gazi i razmjerama ratne katastrofe.

 

 

Plus sedmice

BHT1 

Potrošačka korpa od gotovo 3.000 KM pet puta je veća od minimalne penzije i plate, ali krize nema za političare koji, kako prenosi BHT1, zarađuju i do osam puta više od građana. Kroz ličnu priču penzionerke iz Banjaluke Ljube Pejić prezentira se priča većine građana i građanki koji jedva preživljavaju te više ne kupuju na kilogram, već na komad. Iz udruženja potrošača kažu kako su cijene nekih proizvoda porasle za 100 posto u odnosu na prošlu godinu. Slijede izjave ekonomskih stručnjaka koji, između ostalog, kažu kako su trgovački lanci neopravdano dizali cijene proizvoda čiji troškovi nisu rasli jer su proizvedeni prije početka inflacije.

FTV

Dok se politički akteri bave uslovljavanjima, davanjem obećanja, vlastitim interesima, šta građani osjećaju i misle? Novinarka Senada Mujezinović pravi sjajan analitičko-ilustrativni prilog o svemu lošem u državi – ujedno koristeći glas građana koji odgovaraju na pitanja o tome – kako Elektroprivreda BiH gubi 50 miliona KM (samo za dostavu računa je izdvojeno 12,6 miliona), a istovremeno sklapa ugovore s kompanijama koje su među najvećim zagađivačima rijeka, kako su onkološki pacijenti završili na listi čekanja za terapiju, kako su učenici 36 osnovnih škola u SBK-u podijeljeni po etničkoj pripadnosti, kako je zakonski omogućeno da se članovi porodica funkcionera zapošljavaju u federalnim institucijama… Ovakvi prilozi su pravi otpor apsurdu koji živimo i novinarsko djelovanje koje nam ne dopušta da oguglamo na niz nepravilnosti i nepravdi koje nam se svakodnevno serviraju. Bravo na prilogu!

Minus sedmice

BHT1

U sedmicama kad svjetsku i domaću javnost najviše zaokupljaju vijesti iz Gaze trebalo nam je gostovanje poznavatelja bliskoistočnih prilika, nekog analitičara starog kova, koji će na jednostavan način predstaviti prošlost i na temelju toga napraviti eventualnu prognozu za buduća dešavanja. BHT1 je mogao ugostiti jednog takvog stručnjaka, približiti javnosti i današnje političke odnose u svijetu, ali i podsjetiti na sve ono što je prethodilo užasu rata u Gazi.

FTV

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić pred Sudom BiH odbili su se izjasniti o krivnji i kazali kako ne razumiju optužnicu. Dodik je nastavio nepoštivanje Suda BiH i nizao uvrede. „Ovdje se radi o jednom udruženom kriminalnom poduhvatu koji čine Schmidt i Murphy – onaj kreten u američkoj ambasadi.“ Možemo li se složiti da ovakve izjave ne trebaju biti emitovane u dnevniku? FTV je nedavno demonstrirala zrelost ne emitujući uvrede koje je na račun parlamentarki izrekao poslanik Sanel Kajan, ali ovdje se odstupa od tog pravila pa se dozvoljava Dodiku da se njegov bezobrazluk emituje javno.

 

About The Author