RTRS I BNTV: Ima li u RS-u političke stranke osim Dodikove?

Dok RTRS daje punu podršku SNSD-u u akcijama uništavanja partnerskih i opozicionih političkih stranaka, BNTV se sve više trudi biti glas SDS-a

RTRS I BNTV: Ima li u RS-u političke stranke osim Dodikove?

RTRS: U susret lokalnim izborima

  1. – 26. januar 2020.

NA REDU JE ĐOKIĆ: Krajnje oprezno, gledatelji su upoznati s raskolom u Socijalističkoj partiji koji je obilježio političku scenu Republike Srpske u protekloj nedjelji. Nizanje izjava onih koji traže ostavku lidera te partije Petra Đokića i njegov odgovor na optužbe. I komentari ključnih ljudi SNSD-a. Koji  tvrde da se u unutrašnje stvari te partije neće miješati jer ne ugrožavaju vladajuću koaliciju!? Očekivano traženje odgovora na pitanje šta dalje ako ostane Đokić bez podrške poslanika u Narodnoj skupštini, izostalo je.

NEK SE PRIPREMI ŠAROVIĆ: Na drugoj strani, u izvještaju o odnosima u SDS-u nakon što je objelodanjeno da je visoki funkcioner SDS-a i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić otvorio razgovore o koaliranju sa SNSD-om na lokalnim izborima, bilo je daleko manje uzdržanosti. Branka Kusmuk u najavi izvještaja navodi da je „otkriven misterij tajne večere“, pa konstatuje da bi „Mirko Šarović bio jedini koji bi o koalicijama pregovarao“. I pita „kako to predsjednik SDS-a misli riješiti“.

NOVA OBEĆANJA: Kako se ušlo u godinu lokalnih izbora, iz SNSD-a stigla su nova  obećanja o izgradnji autocesta, rekonstrukciji magistralnih puteva, gasifikaciji RS-a i ulaganjima u izgradnju novih hidroelektrana. Od kojih novaca, odnosno koliko će se, dođe li do realizacije obećanog, RS dodatno zadužiti, tema je koju novinari RTRS-a ne otvaraju.

U ZNAKU DODIKA: Dnevnik emitovan 20. januara bio je u znaku Milorada Dodika. Prvi dio, koji se sastojao od tri izvještaja i jedne vijesti, sadržavao je njegove izjave. Od komentara vezanih za ulogu visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, pa do prisustva na slavi kod banjalučkog vladike Jefrema. Dnevnik je započeo izvještajem o otvaranju dokumenata iz Nacionalnog arhiva Velike Britanije s fokusom na službenu prepisku koju je Ashdown vodio s britanskim premijerom. I dobar povod da Dodik ponovi svoje mišljenje o bivšem visokom predstavniku, nazvavši ga „zlotvorom prema jednom narodu“. I tvrdnja  da će RS vratiti nadležnosti koje su joj oduzete ili će BiH „biti zemlja po volji međunarodnih kriminalaca“.

EU OBAVEZE: Iako lider SNSD-a sada predstavnike međunarodne zajednice naziva „međunarodnim kriminalcima“, BiH će, želi li dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, morati u ovoj godini ispuniti 14 preporuka koje su joj stavljene kao uvjet. Gledatelji su u izvještaju u Dnevniku 22. januara detaljno upoznati s time šta to od vlasti ove zemlje zahtijeva EU.

Ocjena: 2

BNTV: Šarovića nikad dosta

  1. – 26. januar 2020.

TURBULENCIJE U SDS-u: Januarsko praznovanje u RS-u je okončano te su ga zamijenile turbulencije na političkoj sceni ovog bh. entiteta. Fokus izvještavanja bio je na novom raskolu unutar SDS-a koji je inicirao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Njegov sastanak s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, za koji je tvrdio da nije imao veze s temom predstojećih lokalnih izbora i da ostaje „vjeran“ SDS-u, razobličio je Dodik. Najavljujući koaliranje Mićića i stranke koju vodi u Bijeljini. Novinari su gledateljima na uvid dali stavove ključnih aktera ovog slučaja – od Dodika i Mićića do lidera SDS-a Mirka Šarovića – otvorivši pitanje da li će i Mićić krenuti stopama bivšeg gradonačelnika Doboja koji je SDS napustio nakon gotovo tri decenije članstva i priklonio se SNSD-u?

SUKOB UNUTAR SOCIJALISTIČKE PARTIJE: U dnevnicima je ispraćen i sukob unutar Socijalističke partije. Koja će struja pobijediti, hoće li Petar Đokić ostati na poziciji predsjednika i ministra u Vladi RS? Ostaje li SP bez poslanika u Narodnoj skupštini RS? Ovo su pitanja na koja tek treba sačekati odgovore, naznačeno je u izvještajima o ovoj temi.

ODLAZAK IZ BiH: Uredništvo Dnevnika 2 kontinuirano se bavi pitanjem, tačnije uzrocima ekonomskih migracija iz BiH. Odgovor na pitanje zašto sve veći broj građana, posebno kada je riječ o RS-u, bolju budućnost traži izvan granica naše zemlje, oslikan je i kroz nekoliko izvještaja koji su emitovani tokom protekle nedjelje.

LICITACIJA PO MJERI ODBORNIKA: Stojan Vukajlović, odbornik SNSD-a u banjalučkoj gradskoj skupštini, na licitaciji održanoj 31. decembra prošle godine kupio je četiri stana, poslovni prostor i vikend- kuću za 283.000 KM. Tek nakon što je ta informacija dospjela u javnost, oglasile su se i vlasti Grada Banjaluke sa zahtjevom upućenim Osnovnom sudu da se licitacija poništi i na novoj omogući da učešće uzmu sva zainteresovana lica.

TUŽBE ZA PROPALU NOVU GODINU: Grad Banjaluka tužio je troje studenata koji su bili organizatori protestnog okupljanja 30. decembra 2018. godine u Banjaluci kao vid podrške grupi Pravda za Davida i podrške roditeljima ubijenog mladića. Tereti ih se za izazivanje nemira, zbog kojih su otkazani novogodišnji koncerti regionalnih pjevača i traži naknada štete u iznosu o 178.000 maraka.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Milorad Dodik svaki povod koristi kako bi se obrušio na zvaničnike međunarodne zajednice, posebno na bivše i sadašnjeg visokog predstavnika, optužujući ih za pristrasno djelovanje na štetu srpskog naroda. Osim nizanja uvreda, ništa novo ne nudi javnosti na uvid pa otvaranje medijskog prostora na javnom RTV servisu za ova ponavljanja smatramo nepotrebnim.

BNTV se ponovo fokusira na realnost RS-a i nastavlja u kontinuitetu govoriti o ekonomskim migracijama, čije razloge gledateljima objašnjava kroz niz primjera u kojima građani gube povjerenje u institucije i jednakost pred zakonom.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Daleko profesionalnije izvještaje novinari Dnevnika 2 pripremaju kada se bave temama van BiH. Izdvajamo tematski prikaz širenja korona virusa. Osim informacija o stanju u Kini, gdje se virus pojavio, gledatelji su upoznati i sa stavovima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te preventivnim mjerama koje ostale države poduzimaju u cilju zaustavljanja njegovog daljeg širenja.
BNTV
Analiza Danine Milaković koja se bavila temom u šta je utrošeno 11 milijardi KM koje je Uprava za indirektno oporezivanje prikupila od akciza na gorivo i naknada za putarine. Odgovor su dali ekonomski analitičari koji su ukazali da umjesto za izgradnju putne mreže u BiH entiteti taj novac koriste za budžetsku potrošnju, dok se autoputevi grade isključivo iz kreditnih sredstava.

Minus sedmice

Izvještaj o nastavku suđenja za ratne zločine komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću. Iako je prezenterka upozorila da će izvještaj pratiti uznemirujući snimci, smatramo da ih u tako velikoj mjeri nije bilo potrebno prikazivati. Tim prije jer je riječ o materijalima koji su do sada u više navrata emitovani kada se otvarala tema ratnih zločina na području Petrovca, Drvara i Glamoča koje su počinili pripadnici Armije BiH. Ovo navodimo i iz razloga što u dnevnicima nema izvještaja o suđenjima za ratne zločine pripadnicima vojske RS-a niti su gledateljima na uvid stavljeni bilo kakvi videozapisi o istim.
BNTV
Stavova opozicionih političara, prije svega onih iz SDS-a, čini se da nikada nije dovoljno. U Dnevniku 25. januara bilježimo predug komentar Mirka Šarovića o mogućem koaliranju gradonačelnika Bijeljine i člana najužeg rukovodstva SDS-a sa SNSD-om. Potom je uslijedio i izvještaj s konferencije za novinare SDS-a o prvom mjesecu rada Vijeća ministara BiH, gdje je ponovo fokus bio na Šarovićevim stavovima. Drugi primjer je izvještaj 25. januara sa tribine opozicionih poslanika u Bratuncu. S posebnim fokusom na obraćanje Nebojše Vukanovića, koji je samo ponavljao već ustaljene fraze vezane za rad aktuelne vlasti i Milorada Dodika.