RTRS I BNTV: Dodik i Cvijanović preplavili RTRS

Predizborna kampanja oficijelno još nije počela. Medijski, odavno je tu

RTRS I BNTV: Dodik i Cvijanović preplavili RTRS

RTRS: Deset minuta Milorada Dodika

5. – 11. oktobar 2020.

MEĐUSOBNE OPTUŽBE: Kakav god bio rezultat lokalnih izbora u bh. entitetu Republika Srpska, o manipuliranju glasanja u odsustvu raspravljat će se i nakon 15. novembra.

Zahtjevi Centralne izborne komisije BiH, ali i političkih stranaka, da nadležna tužilaštva provedu istragu i utvrde ko je došao do ličnih podataka građana i registrovao ih mimo njihove volje i znanja da glasaju u inostranstvu, za sada nisu naišli, osim u Brčkom, na odaziv, što strankama ostavlja prostor za međusobna optuživanja.

U dnevnicima u nedjelji iza nas uredništvo se fokusiralo na komentare članova SNSD-a, koji i indirektno i direktno odgovornost prebacuju na sam CIK ili pak, opozicione stranke u Banjaluci.

Šta opozicija o manipulisanju voljom birača misli, stalo je tek u jednu rečenicu lidera PDP-a Branislava Borenovića (Dnevnik 2, 8. oktobar).

TUMAČ ZAKONA: Radom CIK-a bavila se i Branka Kusmuk u kontekstu odluke o zabrani učešća na izborima Ujedinjene Srpske. O samom spotu te stranke, koji je svojim sadržajem pozivao na nacionalnu mržnju prema Albancima, Hrvatima i Bošnjacima, gledatelji nisu ništa saznali. Umjesto toga, Kusmuk je sebe stavila u ulogu tumača zakona kako bi „objasnila“ da su sve aktivnosti Centralne izborne komisije BiH pravno neutemeljene. Od, kako je navela, „nezakonitog redizajniranja“, misleći na izbor članova koji su zamijenili one kojima je mandat istekao, do sankcije izrečene Ujedinjenoj Srpskoj. I u svom maniru izvještaj zaključila konstatacijom da “CIK-u treba pomoć brucoša pravnog fakulteta“.

ZAMJENA TEZA: Iz reakcija koje su novinari prikupili na kažnjavanje Ujedinjene Srpske, jedina korist je jasna slika kako vladajuće stranke u RS-u vrše grubu zamjenu teza. I cijelu stvar koriste za novi talas optužbi prema CIK-u, SDS-u, SDA i PDP-u, pritom potpuno ignorišući ili do bezobrazluka relativizirajući sadržaj poruke koja je nesrbima kroz spot poslana.

AGILNA CVIJANOVIĆ: Iako se još čeka zvaničan početak predizborne kampanje, SNSD je vodi punom snagom. U promovisanju SNSD-a i kandidata za načelnike/gradonačelnike u lokalnim zajednicama, prednjači predsjednica RS-a Željka Cvijanović. Koja iz dana u dan obilazi RS i uvijek u istom maniru se sastaje s lokalnim zvaničnicima, privrednicima, priča o onome šta je vlast za njih uradila, dijeli nova obećanja. Zanimljivo je da je se u istom izvještaju predstavlja i kao predsjednicu RS-a i potpredsjednicu SNSD-a.

Tokom sedam dana Cvijanović se pojavljivala u 12 izvještaja ili vijesti. Od, kako smo naveli, obilaska lokalnih zajednica i posjete mostarskim Srbima, preko komentarisanja rada CIK-a BiH, do odlaska na vježbu Vojske Srbije (10. oktobar).

Vezano za podroban izvještaj o navedenoj vojnoj vježbi, koji je bio klasičan hvalospjev snazi, opremljenosti i osposobljenosti Vojske Srbije, izdvojit ćemo i konstataciju entitetske predsjednice da je „važno da RS ima oslonac u Srbiji“!?

U praćenom periodu, Milorad Dodik u prilozima se pojavio 13 puta. Osim prijetnje da ukoliko Sud BiH potvrdi odluku CIK-a o kažnjavanju Ujedinjene Srpske, vladajuće stranke trebaju razmisliti o bojkotu izbora, fokus njegovih aktivnosti bio je na Predsjedništvu BiH. Nakon ponovnog boravka članova Predsjedništva BiH u Bruxellesu i sastanka s najvišim dužnosnicima Evropske unije, RTRS u prvi plan stavlja Dodikove komentare. I dok su mišljenja Šefika Džaferovića i Željka Komšića stala u dvije prepričane rečenice, s Dodikom je novinar Dnevnika obavio desetominutni razgovor, dakle gotovo pa intervju. Ovako dugoj formi, smatramo, nije mjesto  u Dnevniku.

Daleko manje prostora je uredništvo Dnevnika ustupilo premijeru RS-a Radovanu Viškoviću, pa smo zabilježili tri priloga u kojima se pojavljivao.

Aktivnosti i stavovi druga dva člana Predsjedništva BiH za uredništvo Dnevnika nisu zanimljivi; izdvajamo stoga emitovanje dviju izjava Džaferovića.

Bakir Izetbegović, lider SDA, bio je u dva navrata (izjave) u izvještajima koji su se bavili najavom sjednice Predsjedništva koje bi, na Dodikovu inicijativu, trebalo raspravljati o radu/smjeni ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

Isto toliko puta u prilozima se pojavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: u najavi o imenovanju mandatara za izbor nove Vlade Srbije i prilogu o već spomenutoj  vojnoj vježbi.

Ocjena: 2

BNTV: O manipulacijama uoči izbora

5. – 11. oktobar 2020.

NEBITNA ŽELJKA: Upadljivo ignorisanje aktivnosti predsjednice RS-a Željke Cvijanović jedna je od karakteristika sadržaja dnevnika emitovanih u toku protekle nedjelje. Iako je, kako smo to naveli na osnovu sadržaja dnevnika javnog servisa, Cvijanović svakodnevno bila na terenu, uredništvo Dnevnika iste nije smatralo bitnim informacijama za gledatelje.

PREDIZBORNE MANIPULACIJE: Ovakva urednička odluka i nije iznenađujuća ima li se na umu da BNTV u kontinuitetu ukazuje na problem zloupotrebe javnih funkcija i resursa u predizborne svrhe kojima se koriste vladajuće strukture, prevashodno čelni kadrovi SNSD-a.

Na tu problematiku su ukazali u prilogu koji se bavio prijavama koje je CIK-u BiH proslijedio Transparency Internationalu BiH protiv čelnih ljudi lokalnih vlasti Bijeljine, Banjaluke i Visokog.

Manipulacije prijavama za glasanje u odsustvu građana BiH tema je kojom su se bavili i novinari BNTV-a. Ugao iz perspektive opozicije, tačnije SDS-a i PDP-a, koji također traže brzu i efikasnu istragu tužilaštava koja bi utvrdila ko je odgovoran za nezakonite manipulacije ličnim podacima građana. Uz to, gledatelji su upoznati i s konkretnim primjerima/izjavama građana koji su se mimo svoje volje našli na biračkom spisku za glasanje u odsustvu, tačnije Srbiji.

VLAST, SIROMAŠTVO, GLAD: Tokom protekle nedjelje zasjedala je Narodna skupština RS. Poslanici su raspravljali i o dugu i zaduženju RS-a. Gledateljima su ponuđeni dijametralni stavovi vlasti i opozicije o nivou zaduženosti.

I dok vlast tvrdi da je RS ekonomski stabilna i hvali se svojim uspjesima, drugu stranu života oslikao je izvještaj o siromaštvu koje je, prema analizama međunarodnih organizacija, ušlo na velika vrata u BiH. A o prognozi da će ovu zimu blizu milion građana BiH biti na rubu gladi, svjedoči i činjenica o drastičnom rastu broja korisnika javnih kuhinja u Banjaluci kojima je hrana koju tamo dobiju i jedini obrok u danu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik takvim temama se ne zamara, jednako kao i premijer RS-a. U nedjelji iza nas Dodiku nije posvećena posebna pažnja i bilježimo njegovu izjavu tokom boravka u Bruxellesu i sastanka sa čelnim ljudima Evropske unije. U istom izvještaju emitovane su i izjave Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Lider SNSD-a spomenut je i u dva navrata u izvještajima o odluci CIK-a BiH o zabrani izlaska na izbore Ujedinjenoj Srpskoj.

Osim podataka o stanju izazvanom koronavirusom, u nedjelji iza nas zabilježili smo vrlo šture informacije vezane za političku scenu Srbije. Aleksandar Vučić bio je dio priloga u dva navrata i to povodom imenovanja mandatara za sastav nove Vlade, te ocjena vježbe vojske Srbije. U vezi sa spomenutom vojnom vježbom, iako se na snimcima vidjelo prisustvo Milorada Dodika, on u izvještaju nije ni spomenut.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Jasno pozicioniranje uz vlast odnosno opoziciju konstanta je uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. Kako se izbori približavaju, to je sve uočljivije. I dok RTRS nastavlja s praksom forsiranja čak ne svih stranaka vladajuće koalicije u RS-u, nego gotovo isključivo SNSD-a, pritom se potpuno ignorišu aktivnosti opozicionih stranaka. BNTV okrenut je aktivnostima opozicije, tačnije SDS-a i PDP-a: fokus je na stavovima i aktivnostima lidera SDS-a Mirka Šarovića te kandidata PDP-a/SDS-a za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Izvještaj Ajdina Cikote o položaju prosvjetnih radnika u RS-u s posebnim fokusom na uvjete rada zbog koronavirusa.
BNTV
Analiza Tijane Milinković o zbunjujućim podacima vezanim za broj građana BiH i broj lica koja su se registrovala za glasanje. Kako su ti brojevi gotovo izjednačeni, sugovornici su ukazali na problematiku tačnosti i popisa stanovništva BiH iz 2013. godine i manipulacija biračkim spiskovima koji su u fokusu javnosti i prijete da kontaminiraju cijeli izborni proces.

Minus sedmice

RTRS
Pokretanje disciplinskog postupka protiv dvojice policajaca srpske nacionalnosti koji rade u Unsko-sanskom kantonu zbog nošenja četničkih obilježja bilo je novi povod da se otvori tema o, kako je naglašeno, neravnopravnom položaju Srba u Federaciji BiH. U gruboj zamjeni teza, cijeli slučaj okarakterisan je kao „pokušaj zabrane Srbima da iskazuju svoja nacionalna i religijska uvjerenja“.
BNTV
Nijedan izvještaj.