Borba za oslobađanje Juliana Assangea je borba za demokratiju

Bellanger izrazio zabrinutost zbog rezultata saslušanja u februaru i maju koja bi mogla dovesti do izručenja Assangea SAD-u

Borba za oslobađanje Juliana Assangea je borba za demokratiju
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger kazao je danas u obraćanju Vijeću Evrope da će osnivač Wikileaksa Julian Assange uvijek biti čovjek kojeg treba ubiti jer je on postao američki neprijatelj broj 1, posebno neprijatelj predsjednika Donalda Trumpa.

IFJ, koji je osnovan 1926. godine u Parizu, danas broji 600.000 članova u 146 zemalja širom svijeta i predstavlja globalni glas novinara pri Ujedinjenim narodima. Julian Assange član je IFJ-a nositelj međunarodne novinarske akreditacije.

Bellanger je u obraćanju naglasio da su Trump i njegove službe od kraja 2017. godine špijunirali i najmanju gestu Juliana Assangea dok je boravio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, kao i njegovu rodbinu, porodicu i borce za prava.

To su radili, tvrdi Bellanger, uz pomoć nadzornog uređaja kakav se viđa u špijunskim filmovima s vrlo skupim laserskim mikrofonima koji omogućuju slušanje razgovora kroz prozor zahvaljujući laseru koji mjeri vibracije stakla.

– Mi smo u posljednjem filmu James Bonda. No, to nije sve. Nadgledani su njegovi lični podaci s mobilnih telefona ostavljenih na ulazu, e-mailovi, SMS-ovi, a omogućen je i daljinski nadzor i hakiranje i sve je poslano američkim službama – kazao je Bellanger.

No, s obzirom da se način života direktora te nadzorne kompanije u nekoliko mjeseci drastično promijenio to je izazvalo sumnju te su podnesene žalbe na ilegalni nadzor zbog čega je izvršni direktor pritvoren u septembru 2019. godine, pušten je uz jamčevinu i sada čeka suđenje.

Generalni sekretar IFJ-a pojasnio je da još uvijek ne odustaju da traže pravdu za Assangea te razgovaraju s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović kako bi utvrdili da li hapšenje Assangea bilo po kriterijima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Nedavno su objavili upozorenje na platformi za jačanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Evrope osuđujući proizvoljne i skandalozne uvjete pritvora Juliana Assangea.

Bellanger je izrazio nadu da će sve ove akcije, kao i druge koje su pokrenute, uroditi plodom posebno zbog zdravstvenog stanja Assangea koje se iz dana u dan pogoršava.

– No, nažalost, bitka se nastavlja jer smo i dalje veoma zabrinuti zbog rezultata saslušanja u februaru i maju što bi moglo dovesti do Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, uzimajući u obzir političke veze između američkog predsjednika i engleskog premijera – podvukao je.

IFJ svaki put kad se ukaže prilika u Strasbourgu podsjeća da “Novinarstvo nije zločin te da Assange mora biti oslobođen“ jer je njegov jedini zločin bio je otkrivanje pronevjere i zlodjela drugih, uključujući i zločina koje u Iraku i Afganistanu počinila američka vojska.

Bellanger je na kraju obraćanja kazao da će IFJ nastaviti međunarodnu borbu za oslobađanje Assangea te da stoje na raspolaganju evropskim parlamentarcima, posebnim izvjestiteljima UN-a i aktivistima za slobodu izražavanja u nastavku borbe za demokratiju.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author